Wiesz, czym jesz. Łyżki i łyżeczki w zastosowaniu domowym i restauracyjnym.
Wśród zastawy stołowej znajduje się tyle różnego rodzaju sztućców, że na co dzień używamy tylko niewielkiego ich procentu. Dotyczy to między innymi łyżek i łyżeczek. Choć łyżka kojarzy nam się głównie z jedzeniem zupy, a łyżeczka z zamieszaniem herbaty, jej rodzajów jest o wiele więcej. Zaznajomienie się z kilkoma rodzajami łyżek i łyżeczek pomoże odnaleźć się przy stole w życiu codziennym, jak i podczas wykwintnego posiłku w domu lub restauracji.
Czy wiesz, że… Ze wszystkiego rodzaju sztućców, to właśnie łyżka została wynaleziona najpóźniej, ale pomimo tego szybko zawróciła ludziom w głowach. Popularne było posiadanie własnej łyżki z wygrawerowanymi inicjałami lub herbem.
Rodzaje łyżek i łyżeczek z podziałem na zastosowanie
Łyżki i łyżeczki różnią się zastosowaniem, wyglądem i designem. Poniżej przedstawiamy podział na najważniejsze z nich.
- Łyżka stołowa (obiadowa). Jej główka nie ma określonej wielkości i kształtu, zatem jej głębokość różni się w zależności od producenta i designu. Jednak jej długość powinna dorównywać pozostałym elementom kompletu obiadowego. Łyżki stołowe zazwyczaj liczą od 19 do 20 centymetrów i używane są głównie do zup.
- Łyżka bulionowa. Jej trzonek ma standardową długość, ale główka jest bardziej zaokrąglona i czasem głębsza w porównaniu do łyżki stołowej. Taki design sprawia, że tą łyżką łatwiej spożywa się zupy niezbyt gęste, z małą ilością dodatków.
- Łyżka azjatycka. Wykonana ze szkła lub jego bardziej szlachetnej formy - porcelany. Krótka, z grubym trzonkiem i i dużą, głęboką główką. To właśnie łyżka azjatycka pozwoli Ci nabierać optymalną ilość ramenu lub innej aromatycznej, pełnej dodatków zupy.
- Łyżeczka do herbaty. Niewielka i delikatna - służy do mieszania herbaty i wyjmowania torebki herbaty z filiżanki lub kubka. Jej główka jest nieco szersza niż główka łyżeczki do kawy.
- Łyżeczka do kawy. Tutaj podział jest już o wiele większy. Jest mała, przypominająca łyżeczkę do deseru. Ma niewielką główkę, czasami z dziurką w środku, może też być lekko zawinięta, ponieważ służy jedynie do mieszania napoju. Łyżeczka do kawy latte lub mrożonej, podawanych w wysokich szklankach będzie miała dłuższy trzonek. Z kolei łyżeczka do maleńkiej kawy mocca czy espresso będzie miała i bardzo małą główkę i krótki trzonek.
- Łyżeczka do deserów i long drinków. Mniejsza siostra łyżki stołowej, posiada dość szeroką główkę aby wygodnie można było nią nabierać kęsy różnego rodzaju deserów. Łyżeczki deserowe i do long drinków mają długie trzonki, aby wygodniej można było nimi zjeść np. lody serwowane w pucharku, lub odpowiednio wymieszać drinka serwowanego w wysokich, pokaźnych szklankach.
Z czego wykonane są łyżki i łyżeczki do użytku domowego i restauracyjnego?
Sztućce, których najczęściej używamy w domu wykonane są ze stali nierdzewnej, który jest trwałym i higienicznym materiałem. Osoby dysponujące dodatkowym budżetem mogą wybrać sztućce posrebrzane lub pozłacane. Można myć je zarówno ręcznie jak i w zmywarce, której temperatura nie przekracza 60 stopni Celsjusza. W restauracjach również zjemy sztućcami wykonanymi ze stali nierdzewnej, lecz specjalnie atestowanymi - bardziej odpornymi na częste użytkowanie. Można je myć w temperaturze 90 stopni Celsjusza w zmywarce przemysłowej.
Czy warto posiadać wszystkie rodzaje łyżek i łyżeczek? To zależy. Te wszystkie zestawy zajmą w Twojej kuchni sporo miejsca. Wybierz te łyżki i łyżeczki, których realnie będziesz używać. Lubisz rozkoszować się porannym espresso? W Twoim domu nie powinno zabraknąć dedykowanych do niego łyżeczek. Często serwujesz buliony? Oprócz łyżek stołowych wyposaż się w łyżki bulionowe. Na przyjęciach serwujesz kolorowe drinki? Koniecznie sięgnij po łyżeczki do wystrzałowych napojów. To niewielki wydatek, a pozwoli Ci rozkoszować się smakiem potraw i napojów w najlepszym tego słowa znaczeniu.