Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

W czym piec mięso, warzywa i ciasta Przewodnik po naczyniach, blachach i brytfannach.

2021-03-04
W czym piec mięso, warzywa i ciasta Przewodnik po naczyniach, blachach i brytfannach.

Pieczone potrawy są zarówno zdrowe, jak i pyszne. Wyglądają wystawnie na stole i są świetną opcją, aby celebrować wyjątkowe dni. Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne lub bożonarodzeniowe bez pieczonego mięsa, ryb i ciast. W czym najlepiej piec potrawy, aby wydobyć z nich maksimum smaku i aby nie napracować się przy myciu po obiedzie? Poznaj różnego rodzaj naczynia żaroodporne, ceramikę, porcelanę oraz blachy, brytfanny i piecz z przyjemnością!

Ceramika

Ceramiczne naczynia do zapiekania świetnie sprawdzą się podczas gotowania obiadów i kolacji dla dużej grupy osób. Ich duża pojemność sprawia, że za jednym razem przygotujemy posiłek dla wszystkich domowników. Naczynia ceramiczne z pokrywkami dodatkowo skracają czas przygotowywania potraw. Co więcej, takie naczynia można myć w zmywarce i oszczędzać czas poświęcany na obowiązki domowe.

Naczynia żaroodporne

Nie wymagają użycia tłuszczu, więc przyrządzone w nich dania będą zdrowsze i mniej kaloryczne. Idealna opcja dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę.

Żaroodporny półmisek to niezastąpione i uniwersalne naczynie do zapiekania potraw. Sprawdzi się idealnie nie tylko do pieczenia dań w piekarniku, ale także do podgrzewania ich w mikrofalówce, a nawet do zamrażania! Danie możemy serwować prosto z piekarnika na stół, ponieważ półmiski mają ponadczasowy, elegancki design. Przyrządzisz w nich mięsa, ryby, makarony i warzywa.

Żaroodporne naczynie z pokrywą pozwoli na dłużej zatrzymać aromat potraw i ułatwi ich przechowywanie. Danie serwowane na stół w takim naczyniu pod przykryciem pozwoli na dłuższe utrzymanie temperatury i delektowanie się ciepłym posiłkiem. Aby wygodniej przenosić dania z piekarnika na stół, wybierz naczynie z uchwytami.

Żaroodporny garnek z pokrywką to kolejna odsłona naczynia, które pozwoli na przygotowanie zdrowych i efektownych posiłków dla całej rodziny. Należy pamiętać, że szkło żaroodporne wykonane ze szkła borowo-krzemowego jest wolne od kadmu i ołowiu, co jeszcze bardziej zwiększa bezpieczeństwo przygotowywanych dań i nie zmienia ich smaku. W garnku żaroodpornym z przykrywką można nie tylko piec, ale także gotować np. zupy przy użyciu dyfuzora płomienia rozpraszającego ogień.

Jeżeli zależy Ci na efektownie prezentującym się posiłku podanym na stół prosto z gorącego piekarnika, wybierz żaroodporne salaterki. Przygotujesz w nich urocze. małe porcje dań idealne na nowoczesne, smakowite przystawki i desery. Zapiekane krewetki w cieście, zapiekanki warzywno-serowe, suflety? Właśnie w salaterkach będą wyglądać najbardziej apetycznie.

Porcelana

Porcelanowe naczynia do pieczenia. Co je wyróżnia? Są ponadczasowe, klasyczne, o pięknym wzornictwie, nadają element dekoracyjny każdemu serwowanemu w nich posiłkowi. Pasują do każdego wnętrza i cudownie zaprezentują się na każdym stole. Są trwałe i posłużą przez lata, występują w różnych rozmiarach, aby móc dobrać opcję najlepszą dla danego domu. Gładka powłoka porcelanowych naczyń do zapiekania pozwala na pieczenie bez użycia tłuszczu, dzięki czemu przygotowywane dania będą niskokaloryczne i zdrowsze. Dodatkowym atutem jest łatwe czyszczenie, ponieważ jedzenie nie będzie przywierało do formy. Bez obaw o uszkodzenia naczynie możesz myć w zmywarce oraz używać w kuchence mikrofalowej, co znacznie podniesie Twój komfort gotowania i skróci czas sprzątania po rodzinnym obiedzie.

Brytfanny

Jeżeli już wybierasz brytfannę, to z głową! Pomyśl o takiej, która spełni wszystkie Twoje oczekiwania - dania w niej przygotowane będą przepyszne, zdrowe, jeśli wolisz - dietetyczne. Kieruj się jej uniwersalnością, aby można było przyrządzić w niej wiele rodzajów potraw - od obiadów po desery, aby można było w niej zarówno piec i dusić.

Wybierz brytfannę z powłoką PTFE Stone Effect - z “efektem kamienia”. Właśnie ta powłoka charakteryzuje się wysoką odpornością na przywieranie, dzięki czemu możesz zrezygnować z dodawania dużej ilości tłuszczu do potraw. Powłokę łatwo wyczyścisz, koniec z mozolnym szorowaniem po obiedzie! Co ją wyróżnia? Teflonowa powłoka PTFE jest odporna na działania chemiczne, dzięki czemu nie wchodzi w reakcję z pokarmami nawet w bardzo wysokiej temperaturze, a Ty możesz cieszyć się bezpiecznymi i zdrowymi daniami. Im grubsze ścianki brytfanny, tym lepiej - doskonale wpływa to na nagrzewanie się naczynia i równomierne pieczenie się dań, przez co są aromatyczne i smaczne przy każdym kęsie.

Blachy do pieczenia

Bardzo popularne i chętnie wybierane do polskich domów. Niezależnie od tego, czy masz już naczynie żaroodporne lub brytfannę, blacha do pieczenia powinna znaleźć swoje miejsce w Twoim domu. Blachy są najczęściej stosunkowo niedrogie i pełnią wiele funkcji. Dzięki ich dużej powierzchni przygotujesz duży obiad dla całej rodziny - pieczone mięso, warzywa, pasztety, a także ciasto na deser! Są zazwyczaj prostokątne, stalowe, o różnych rozmiarach, odporne na uszkodzenia, pokryte nieprzywierającą powłoką. Krótko mówiąc - na pewno się przydadzą.

Każdy z tych produktów pozwoli Ci wyczarować przepyszne dania i niezwykłą atmosferę podczas codziennych rodzinnych posiłków, świąt i uroczystości. To jak, czy już wiesz co dziś na obiad? Życzymy przyjemnego gotowania!

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021
pixelpixel