To się przyda w każdej kuchni - niezbędne akcesoria kuchenne
Gotujemy w garnkach, smażymy na patelniach i serwujemy dania w naczyniach. Ale przygotowywanie potraw w dużej mierze zależy od akcesoriów kuchennych, którymi kroimy, obieramy, nabieramy, przekładamy… Jakie akcesoria powinny znaleźć się w każdej kuchni, aby gotowanie, pieczenie czy smażenie było szybsze, łatwiejsze i przyjemne? Aby nawet najbardziej ambitne wyzwanie kulinarne było dobrą zabawą potrzebujesz kilku przedmiotów, które ułatwią Ci to zadanie.
Dedykowane noże do warzyw i owoców
Te specjalnie wyprofilowane noże służą do obierania oraz krojenia warzyw i owoców. Ostre, ząbkowane ostrze umożliwia łatwe krojenie warzyw i owoców, ale także wydrążanie jabłek oraz usuwanie nasion z papryki. Dzięki ząbkowanej krawędzi ostrza poradzisz sobie nawet z najtwardszą skórką. Ze specjalnymi nożami zamienisz stos warzyw w piękny, pożywny posiłek, aby zdrowe odżywianie było łatwe i przyjemne.
Listwa magnetyczna do noży
Magnetyczna listwa dzięki której z łatwością uporządkujesz swoją kolekcję noży. Listwa pozwala w bezpieczny sposób przechowywać noże oraz inne przybory kuchenne. Zapewnia oszczędność miejsca w kuchennych szufladach oraz stylowy wygląd.
Pojemnik na noże kuchenne
Obecnie na rynku bez problemu znajdziesz elegancki i designerski blok na noże kuchenne, dzięki któremu bezpiecznie i wygodnie przechowasz sztućce. Wybierz ten wyprodukowany z wytrzymałego i łatwego w czyszczeniu tworzywa sztucznego, który będzie nie tylko funkcjonalny, ale także pięknie prezentujący się na blacie przyborem kuchennym. Co ważne, specjalne przegródki chronią noże przed stępieniem się.
Lista niezbędnych przyborów kuchennych
- Wygodna i praktyczna łyżka wazowa do nalewania zup i sosów - sprawi, że bez problemu poradzisz sobie z estetycznym nalaniem zupy do talerza lub precyzyjnym polaniem dania sosem.
- Uniwersalna ażurowa łopatka - niezbędna do smażenia. Dzięki niej podczas smażenia, wygodnie i bezpiecznie przewrócisz na drugą stronę mięso, placki ziemniaczane i plastry warzyw.
- Silikonowy pędzelek do smarowania ciast i mięs. Aby ciasta nie wysychały i pięknie się błyszczały, nakładaj pędzelkiem na ich wierzch oliwę, masło lub białko z jajka. Aby mięso było soczyste i lepiej wchłaniało marynatę, użyj pędzelka, który łatwo oczyścisz z resztek jedzenia.
- Trzepaczki do ubijania i mieszania sosów i kremów. Chyba nikt nie wyobraża sobie pewnych rodzajów ciasta bez dobrze ubitej piany i gładkiego kremu. Sosy, jeśli chcemy je przyrządzić również powinny być jednolite i rozpływające się w ustach. Taki efekt pomogą osiągnąć trzepaczki - narzędzie, bez którego kuchenna szuflada będzie niekompletna.
- Łyżki cedzakowe - przydadzą się do odcedzania pierogów lub makaronu. Wyciąganie gorących przysmaków z wrzątku nie jest łatwe i grozi poparzeniem, dlatego należy użyć specjalnych przyborów, aby usprawnić ten proces.
- Łyżki sałatkowe: nałożenie sałatki na talerz jest zdecydowanie łatwiejsze ze specjalnymi łyżkami, które są odpowiednio wyprofilowane i mają większe główki. Niektóre modele posiadają wycięte ząbki, aby łatwiej chwytać liście sałaty i przekładać je z salaterki na talerz.
- Płaska łopatka - idealna do przewracania naleśników, aby miały jednolity kolor, strukturę, nie przerywały się podczas podnoszenia ich z patelni.
- Wyprofilowane szpatułki do wyjmowania ciasta z naczynia - nie każde ciasto łatwo wyciągnąć z blaszki czy tortownicy, a szkoda byłoby zepsuć jego pieczołowicie przygotowywany całokształt. Szpatułki pomogą zachować estetyczny, pożądany wygląd wypieków i serwować je tak, aby wyglądały możliwie najbardziej apetycznie.
- Szczypce do mięsa - pozwolą na przekładanie smażonego, grillowanego lub pieczonego mięsa bez jego uszkadzania. Umożliwiają także zachowanie higieny, zapobiegając dotykaniu jedzenia rękami. To nieodzowne wyposażenie szwedzkiego stołu i bufetu.
- Szczypce do makaronu - Niektóre rodzaje makaronów ciężko wybrać z garnka czy durszlaka. Specjalne szczypce do makaronu bardzo ułatwią jego nakładanie na talerze, mają określony kształt, dzięki czemu chwycona potrawa nie będzie się wyślizgiwać.
Jest kilka materiałów, z których wymienione wyżej akcesoria kuchenne mogą być wykonane.
- Silikon
Upewnij się, że wszystkie elementy zestawu zostały wykonane z przystosowanego do kontaktu z żywnością, odpornego na wysokie temperatury silikonu. Wysokiej jakości silikon nie rysuje powierzchni garnków i dba o resztę wyposażenia Twojej kuchni. - Nylon
Jeśli wybierasz nylon, upewnij się że wybierasz ten odporny na temperaturę do 230°C. Nylon nadaje się do użytku na wszystkich powierzchniach garnków i patelni, również teflonowych i emaliowanych. Warto też wybrać akcesoria z nienagrzewający się uchwytem typu SoftTouch, który zapewnia bezpieczeństwo i komfort użytkowania. - Stal nierdzewna
Wybieraj stal wysokiej jakości, najlepiej szlachetną stal nierdzewną 18/10, która gwarantuje najwyższą jakość wykonania oraz możliwość używania sztućców oraz dodatków przez długie lata. Sztućce ze stali nierdzewnej charakteryzują się niezwykłą elegancją, która sprawia, że można ich użyć zarówno w domowym zaciszu podczas rodzinnego obiadu, jak i w gwarnej restauracji pełnej gości.
Przed zakupem akcesoriów kuchennych pamiętaj, aby sprawdzić w oznaczeniach czy daną rzecz możesz bez obaw o uszkodzenia myć w zmywarce. Wybierając produkty wysokiej jakości masz gwarancję, że Twój zestaw kuchenny posłuży Ci przez lata i będziecie stanowić udany kulinarny duet. Zatem, do dzieła! Zobacz czego brakuje w Twojej kuchni i uzupełnij braki.