Sztućce ze stali nierdzewnej – czy warto je kupić?
2020-04-04
Zastanawiasz się nad skompletowaniem idealnego zestawu sztućców i nie wiesz, czy te wykonane ze stali nierdzewnej będą spełniały Twoje wymagania? Postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości przeprowadzając Cię przez najważniejsze elementy wpływające na jakość i funkcjonalność stalowych sztućców.
Zacznijmy od początku. Angielski inżynier pracujący w laboratoriach dla przemysłu zbrojeniowego w Sheffield w 1913 roku odkrył, że stworzona przez niego mieszanka żelaza, węgla oraz chromu poddana działaniom octu i soku z cytryny nie rdzewieje. Swoje odkrycie nazwał stalą nierdzewną. Podjął współpracę z producentem noży, co zapoczątkowało produkcję sztućców ze stali nierdzewnej.
Po tym odkryciu, stal nierdzewna była wykorzystywana wyłącznie do produkcji sztućców. Dopiero z biegiem czasu i odkrywaniem różnych rodzajów stali zaczęto używać jej do produkcji rzeczy, które musiały być odporne na korozję, silne działania chemiczne i wysokie temperatury.
Oprócz sztućców, stal nierdzewną (w różnych odmianach) stosuje się między innymi do produkcji narzędzi chirurgicznych, biżuterii, naczyń, garnków, części silników w samolotach i rakietach, a także zbiorników na wyroby z ropy naftowej, co tylko potwierdza jej niesamowitą wytrzymałość i różnorodność zastosowań.
Sztućce – jaką stal wybrać?
Skoro znasz już historię przejdźmy do konkretów. Wielu z nas podejmuje decyzję o zakupie sztućców na podstawie ich wyglądu. Oczywiście jest to ważny element, jednak musisz pamiętać także o sprawdzeniu materiału, z jakiego sztućce zostały wyprodukowane. Decydując się na zakup sztućców stalowych sprawdź z jakiej dokładnie stali zostały wyprodukowane i wybierz tą, która najlepiej będzie spełniała Twoje potrzeby i oczekiwania.
Poniżej przybliżymy Ci dwa rodzaje stali nierdzewnej, z których mogą zostać wyprodukowane Twoje sztućce.
Sztućce idealne dla każdego – stal nierdzewna 18/10
Kupując sztućce ze stali nierdzewnej z pewnością spotkasz się z oznaczeniem „18/10”. Co ono oznacza? Jest to procentowa zawartość pierwiastków chromu i niklu w stali.
Pierwsza liczba mówi o 18 procentowej zawartości chromu (Cr), zaś druga o 10 procentowej zawartości niklu (Ni). Jest to mieszanka, która wpływa na niesamowitą odporność na korozję, co sprawia, że sztućce są długowieczne i nie rdzewieją. Sztućce z oznaczeniem 18/10 nie wpływają na zmianę smaku potraw, nie wchodzą z nimi w reakcje chemiczne i są odporne na uszkodzenia. Wybierając sztućce stalowe 18/10 będziesz mieć pewność, że posłużą Ci one przez wiele lat.
Sztućce idealne dla alergików – stal nierdzewna 18/0 lub 18/C
Jesteś uczulony na nikiel (Ni)? Koniecznie wybierz sztućce, które posiadają oznaczenie 18/0 lub 18/C. Taka stal nie zawiera w sobie niklu i jest całkowicie bezpieczna dla osób uczulonych na ten pierwiastek. 18 procentowa zawartość chromu (Cr) korzystnie wpływa na wysoką jakość sztućców, która pozwala na unikanie korozji. Sztućce stalowe 18/0 są nie tylko bezpieczne, ale także długotrwałe. Są odporne na uszkodzenia i nie wchodzą w reakcje chemiczne nawet z bardzo kwaśnymi potrawami.
Wybierając sztućce ze stali nierdzewnej 18/0 lub 18/C masz pewność, że Ty lub Twoi bliscy uczuleni na nikiel będziecie jedli nie tylko zdrowo, ale także bezpiecznie.
Czy stalowe sztućce można myć w zmywarce?
Kupując nowy zestaw sztućców warto zastanowić się także nad tym, ile czasu zajmie ich pielęgnacja. Stalowe sztućce bez trudu pozwolą zaoszczędzić Twój czas spędzony na sprzątaniu po niedzielnym obiedzie w rodzinnym gronie. Bez obaw o uszkodzenia możesz myć je zwykłym płynem do naczyń, a ich ogromnym plusem jest możliwość mycia ich w zmywarce. Odporność stalowych sztućców na działanie środków chemicznych gwarantuje brak korozji.
Sztućce ze stali nierdzewnej – które wybrać?
Jesteś już przekonany o tym, że chcesz posiadać stalowe sztućce, jednak nie wiesz gdzie i jak znaleźć te wysokiej jakości? Najlepiej wybierz sztućce od renomowanego, doświadczonego producenta, który używa tylko wysokiej jakości półproduktów certyfikowanego pochodzenia. Jeśli chcesz, aby Twoje sztućce były najwyższej jakości wybierz stalowe, włoskie sztućce La Torre, które w 100% powstają z włoskich surowców.
La Torre
La Torre jest marką włoskich sztućców produkowanych przez 3V Venosta Armanno & f.lli. Od ponad 30 lat zakład produkcyjny 3V Venosta znajduje się we włoskiej miejscowości Lumezzane w okolicy Brescii. 3V Venosta specjalizuje się w produkcji sztućców ze stali nierdzewnej. Dzięki gwarancji 100% produkcji we Włoszech, współpracy z certyfikowanymi dostawcami oraz specjalistycznej wiedzy miasto Lumezzane zyskało rozpoznawalność światowego lidera w obróbce stali.
La Torre to sztućce wykonane ze szlachetnej stali nierdzewnej z domieszką chromu i niklu. Wysoka jakość wykonania oraz wyselekcjonowane materiały odporne na wysokie i niskie temperatury oraz uszkodzenia sprawiają, że sztućce La Torre są długoletnie. Żaden z zestawów sztućców nie wchodzi w reakcję z przygotowywaną i spożywaną żywnością, co zapewnia bezpieczeństwo spożywania posiłków.
W zależności od linii sztućce La Torre występują w dwóch wariantach: 18/10 oraz 18/C. 18/10 oznacza 18% zawartość chromu oraz od 8,8 do 10% zawartość niklu, który podnosi ich odporność na korozję. Osoby uczulone na nikiel powinny wybrać sztućce z oznaczeniem 18/C, które świadczy o braku tego pierwiastka, ale tym samym nie obniża jakości sztućców.
La Torre to aż kilka linii sztućców kuchennych, co umożliwia wybranie tych idealnych dla siebie. Zróżnicowane wzornictwo lub całkowity minimalizm sprawia, że nakrycie stołu zarówno w domu jak i w restauracji wprowadzi niesamowity i elegancki klimat, a przyjmowani goście będą zachwyceni.
Podsumowując, sztućce ze stali nierdzewnej są doskonałym wyborem dla osób ceniących sobie wysoką jakość wykonania, doskonały design i trwałość produktów. Są one bezpieczne dla zdrowia oraz łatwe w pielęgnacji, co sprawia, że powinny znaleźć się w każdej kuchni i jadalni.
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2020