Rodzaje noży. Jaki nóż jest najlepszy i niezbędny w kuchni?

2021-03-24
Rodzaje noży. Jaki nóż jest najlepszy i niezbędny w kuchni?

Dobry nóż w kuchni to podstawa! Wie o tym każdy szef kuchni, a także kucharz amator. Istnieje wiele rodzajów noży o różnym przeznaczeniu. Dzięki nim możemy przyrządzać odpowiednio pokrojone mięso, pieczywo, a także siekać zioła i obierać owoce lub warzywa. Istnieją także specjalne noże do masła. Wybór jest ogromny, nie musisz mieć ich wszystkich, ale jakiego noża nie może zabraknąć w Twoim domu? Dowiedz się z naszego poradnika.

Stalowy nóż do chleba

W Polsce zjadamy bardzo dużo pieczywa. Kanapki na śniadanie, chleb lub bagietka jako dodatek do sałatek i zup są bardzo popularne. Nie ma nic lepszego niż chrupiąca pajda perfekcyjnie pokrojonego chleba z masłem! Ale świeży chleb bardzo trudno pokroić. Tutaj sprawdzi się specjalny stalowy nóż do chleba. Jego ząbkowane ostrze pozwoli bez trudu pokroić każdy rodzaj pieczywa. Warto także wybierać noże posiadające uchwyt Softgrip®, dzięki któremu nóż będzie trzymało się pewnie i wygodnie.

Nóż do krojenia i porcjowania mięsa

Idealnie przyrządzone mięso to nie tylko zasługa umiejętności kucharza i dobrych garnków. To także odpowiednio poporcjowane, pokrojone lub posiekane mięso. Aby ułatwić sobie pracę w kuchni podczas przygotowywania mięsnych posiłków, wyposaż się w nóż do mięsa wykonany z twardej stali nierdzewnej, którego specjalnie wyprofilowane ostrze pozwoli na bezproblemowe krojenie mięsa.

Nóż do skrobania i krojenia warzyw 2 w 1

Jeżeli w kuchennej szufladzie masz mało miejsca, a często gotujesz, wybierz nóż do skrobania i obierania warzyw. Dwie funkcje jednego noża zaoszczędzą miejsce w Twojej kuchni, a jednocześnie jakość krojenia i obierania drobnych warzyw nie będzie niższa niż w przypadku osobnych, dedykowanych do tego noży. Istnieją noże z prostymi i zagiętymi ostrzami. Krótkie noże tego typu niezwykle ułatwiają skrobanie warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler czy młode ziemniaki. Skrobanie warzyw jest czasochłonne, dlatego przy wyborze noża pamiętaj o zwróceniu uwagi na jego rękojeść - najlepiej, aby była miękka w dotyku i pasowała do kształtu dłoni, aby jej nie męczyć.

Nóż do krojenia warzyw

Nóż do krojenia warzyw jest większy niż opisywany wyżej poprzednik. Dzięki niemu idealnie pokroisz dowolny rodzaju warzyw. Jego długie ostrze i większa rękojeść pozwolą pokroić lub posiekać zarówno małe (pomidor, brukselka, rzodkiewka) jak i duże warzywa typu kapusta, bataty, bakłażan, itp.

Nóż do krojenia pomidorów, warzyw i owoców ze śliską skórką

Ześlizgujący się z krojonych produktów nóż to niebezpieczeństwo dla naszych palców! Dlatego właśnie istnieją niewielkie noże do pomidorów z ząbkowanymi ostrzami, które bez problemu przedostaną się przez śliską skórkę warzyw lub owoców, czyniąc krojenie łatwym i bezpiecznym.

Nóż santoku

Co to nóż santoku? To nóż typu japońskiego, który służy głównie do przygotowywania tradycyjnych japońskich potraw, w których liczy się precyzja. Jego kształt przypomina tasak i to sprawia, że nóż spełnia wiele funkcji. Można nim kroić różnego rodzaju produkty w idealny kształt, od warzyw, owoców po ryby i mięso. Z nożem sanoku wiążę się też technika krojenia “od siebie” i “do siebie”, która przy odpowiednim jej stosowaniu nie męczy rąk podczas pracy. Przy wyborze tego typu noża warto zwrócić uwagę, czy posiada on żłobienia zwane Granton, które przyśpieszają pracę, a podczas krojenia produkty nie przyklejają się do ostrza.

Nożyk - szpatułka do masła

Nożyk do masła, dżemów, twarogu i past to niezbędny przyrząd w kuchni i jadalni. Dzięki szpatułce bez problemu rozsmarujesz masło na świeżym pieczywie, a także pokroisz miękkie sery.

Nóż uniwersalny

Jeśli nie gotujesz zbyt często, lubisz wyjazdy na biwak lub w plener, na który należy zabrać podstawowe wyposażenie kuchni, wybierz nóż uniwersalny. Ten rodzaj noża w stopniu podstawowym poradzi sobie z krojeniem warzyw, owoców oraz z porcjowaniem mięsa. Nóż uniwersalny posiada ergonomiczny kształt, który zapewni jego zastosowanie do wszystkich zadań w kuchni.

Zawsze wybieraj noże z wysokiej jakości stali nierdzewnej, aby produkt, w który inwestujesz służył Ci przez lata. Aby nóż nie tracił na jakości należy myć go ręcznie oraz regularnie ostrzyć.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel