Przybory kuchenne. Co wybrać, aby gotowanie było szybsze i przyjemniejsze?
2019-06-05
W trakcie urządzania kuchni, oprócz mebli i wyposażenia musisz zaopatrzyć się w podstawowe przybory kuchenne, które są niezbędne do realizacji Twoich kulinarnych aspiracji.
Nie zajmiemy się najbardziej podstawowymi z nich, czyli patelniami i garnkami, bo to materiał na odrębny, obszerny artykuł.
Skupimy się na pozostałych, co nie znaczy, że mniej ważnych akcesoriach i narzędziach, które powinny znaleźć się w Twojej kuchni. Umieściliśmy też parę zwięzłych wskazówek, jakimi kryteriami musisz się kierować się przy ich wyborze, aby najlepiej odpowiadały Twoim potrzebom.
Formy do pieczenia
Są niezbędne w kuchni do pieczenia mięs, ryb, warzyw i wielu innych przysmaków. Formy różnią się kształtem: mogą być kwadratowe, prostokątne lub owalne, i materiałem: zazwyczaj spotykamy formy ceramiczne szklane i wykonane ze stali.
Do pieczenia i prezentacji na stole stosuj białe szkliwione formy ceramiczne. Są estetyczne, i w związku z tym bardzo efektownie prezentują się na zastawionym stole.
Do codziennego pieczenia w piekarniku, kiedy estetyka nie gra tak wielkiej roli możesz wybrać lekkie tace stalowe. Są bardziej praktyczne i łatwiejsze do mycia, na przykład w zmywarce. Możesz również wybrać formy do pieczenia z uchwytami ułatwiającymi przenoszenie Takie uchwyty zazwyczaj posiadają formy ceramiczne i szklane.
Formy do ciast i tortownice
Twój wybór, jak zwykle zależy od przyzwyczajeń i potrzeb. Jeśli często pieczesz ciasta i przygotowujesz desery zdecyduj się na szeroki zestaw foremek, tortownic i innych przyborów cukierniczych. Jeśli jednak często odwiedzasz cukiernię zdecyduj się na symboliczny zestaw na podstawowe ciasta.
Twój zestaw minimum to:
- Foremka do babki
- Foremki otwierane różnej wielkości, które są poręczne w użyciu, a denko może być zarazem tacą do serwowania.
- Prostokątna, wypukła foremka, najlepiej z wyjmowanym dnem do tarty i kruchych ciast.
- Forma ceramiczna, najlepsza do ciast wytrawnych i zapiekanek.
- Dodaj do tego kilka foremek o innych kształtach np. kwadratowe, w kształcie gwiazdy czy półksiężyca i formy do tak modnych ostatnio muffinek.
Noże
Możesz dobrać sam potrzebne Ci noże w kuchni lub zdać się na producenta i kupić gotowy zestaw noży w bloku. Noże w bloku mają tę zaletę, że są prawdziwą ozdobą kuchni, gdyż stoją na blacie kuchennym. Dzięki temu też zawsze będziesz mieć je pod ręką. W przypadku, gdy sam dobierasz noże, pięć to absolutne minimum. Większa ilość noży potrzebna Ci będzie w przypadku, gdy gotowanie jest Twoją prawdziwą pasją i zamierzasz spędzać w kuchni wiele godzin.
W podstawowym zestawie powinien znaleźć się nóż do chleba, nóż do mięsa, kilka noży uniwersalnych różnej długości i oczywiście duży nóż szefa.
Przybory do nabierania
W absolutnie podstawowym zestawie musisz mieć ich pięć:
- Chochla niezbędna do serwowania do zup.
- Łyżka cedzakowa do wyjmowania z garnka makaronu, warzyw lub gnocchi.
- Widelec do serwowania przydatny do krojenia i podawania pieczeni i dużych kawałków mięsa.
- Zestaw sztućców do serwowania spaghetti.
- Perforowana łopatka do mięs, dzięki której pozbawisz mięsa nadmiaru tłuszczu po wyjęciu z patelni.
Przybory do nabierania mogą być stalowe, silikonowe lub drewniane. Polecamy przybory wykonane z wysokiej jakości stali. Są eleganckie i można ich używać bezpośrednio przy stole, do którego zaprosiłaś/eś swoich gości.
Deski do krojenia
Kolejny niezbędny element w Twojej kuchni to deska do krojenia. Zaopatrz się co najmniej w trzy deski w różnych rozmiarach. Najczęściej spotkasz się z deskami wykonanymi z tworzywa sztucznego lub drewna. Naszym zdaniem najlepiej wybrać deskę drewnianą. Co prawda deski z tworzywa są łatwiejsze w zachowaniu higieny, ale wraz z ich zużyciem zachodzi możliwość dostania się kawałków plastiku do przygotowywanych dań. Dlatego w przypadku, gdy zdecydujesz się na deski z tworzyw sztucznych zalecamy ich częstą wymianę.
Półksiężyc, czyli siekacz do ziół
Półksiężyc to podstawowe narzędzie do siekania ziół. Stosowanie go w kuchni sprawi, że rozdrobnione zioła i warzywa zachowają swój pierwotny aromat i smak. Wybierz porządne siekacze z nierdzewnej stali, najlepiej z dodatkiem molibdenu i chromu. Ostrza powinny kute, hartowane i ręcznie ostrzone. Ważne też są ergonomiczne uchwyty, wtedy siekanie będzie lekkie i przyjemne. Jeśli używasz w swojej kuchni dużo ziół, warto abyś pokusił o siekacz z podwójnym ostrzem. Siekanie będzie jeszcze szybsze i dokładniejsze.
Tłuczek do ziemniaków
Jest niezbędny w Twojej kuchni, jeśli chcesz przygotować doskonałe puree. Na rynku znajdziesz przeróżne tłuczki, wykonane z różnych materiałów (metalowe, drewniane i plastikowe). Wygodne są tłuczki składane, dzięki czemu nie będą Ci zajmować dużo miejsca w szufladzie. Zamiast tłuczka możesz też zaopatrzyć się w praskę do ziemniaków. Powinna być wykonana ze stali najwyższej jakości, najlepiej z wymiennymi sitkami o różnych oczkach.
Klasyczny młynek do warzyw
Dzisiaj skutecznie wyparty przez różnego rodzaju elektryczne blendery, które gwarantują szybkie efektywne działanie, a zdejmowane ostrze łatwo wymyć na przykład w zmywarce. Namawiamy Cię jednak, abyś w hołdzie do tradycji wybrał ręczny młynek do warzyw. Wybierz młynek z kilkoma wymiennymi sitkami i zdejmowaną rączką, co ułatwi jego mycie.
Tłuczek do mięsa
Niezbędny w kuchni mięsożerców. Masz do wyboru klasyczny tłuczek, z ciężką stalową stopą i prostym uchwytem, lub drewniany z metalową nakładką, nierzadko zdejmowaną co ułatwia jego mycie. Możesz też zdecydować się na tłuczek z uchwytem pokrytym tworzywem sztucznym, w celu zwiększenia komfortu użytkowania.
Wagi kuchenne
Prawidłowe dozowanie składników do potraw jest bardzo istotne, szczególnie dla początkującego kucharza. Dlatego warto zaopatrzyć się w porządną wagę kuchenną, koniecznie cyfrową o wysokiej dokładności ważenia. Na rynku możesz znaleźć różne modele, między innymi funkcjonalne wagi ze zdejmowanymi pojemnikami. Pozwoli Ci to użyć do ważenia misek i naczyń, w których będziesz szykował swoje dania.
Rękawice kuchenne
Dzisiejsze garnki i patelnie wyposażone są w bardzo użyteczne i naprawdę funkcjonalne silikonowe uchwyty. Jeśli jednak Twoje garnki nie mają takich uchwytów, wystarczy zaopatrzyć się rękawice kuchenne. Polecamy klasyki z tkaniny z wyściółką. O różnych kształtach i wzorach, są zawsze na czasie i jednocześnie stanowią fantastyczną ozdobę Twojej kuchni.
Wyciskarki do soków
Co bardziej zagwarantuje odpowiednią porcję witaminy C w okresie zimowym, niż praktyczna sokowirówka? Radzimy wybrać najprostsze i najbardziej funkcjonalne modele z bardzo szeroką podstawę zapewniającą stabilność, które można łatwo zdemontować i umyć. Jeśli nie chcesz inwestować w sprzęt elektryczny i lubisz akcesoria kuchenne bez prądu wybierz ręczne wyciskarki, które też dobrze spełnią swoją rolę.
Własna książka kucharska
W Twojej kuchni nie może zabraknąć własnej książki kucharskiej. Ile razy oglądasz program telewizyjny, w którym prezentowany jest fantastyczny przepis? Zawsze w takim momencie myślisz, że warto byłoby mieć pod ręką coś do pisania, aby zapamiętać ten przepis. Zazwyczaj kończy się na dobrych chęciach, a przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby to wreszcie zrobić.
Miej zawsze pod ręką mały notes, w którym zapiszesz przepisy, które zobaczysz w telewizji lub usłyszysz od znajomych. Co jakiś czas możesz to wszystko „wygładzić” i zapisać w komputerze. Skataloguj wszystkie przepisy, posegreguj i podziel na działy.
Reasumując, pamiętaj, że kuchnia to królestwo, w którym dajesz upust swojej wyobraźni i realizujesz swoje kulinarne pomysły. Wszystkie narzędzia i akcesoria, których potrzebę Ci staraliśmy się uświadomić pozwolą te pomysły realizować, a własnoręcznie napisana książka kucharska pozwoli Ci wracać do najlepszych przepisów, bez ryzyka ich zapomnienia.
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2019