Przepis na szybki jesienny deser - gruszki w miodzie

2018-09-25
Przepis na szybki jesienny deser - gruszki w miodzie
Goście zaskoczyli Cię swoją niespodziewaną wizytą? Szukasz pomysłu na szybki i łatwy deser, który przyrządzisz w kilka chwil? Mamy dla Ciebie doskonały przepis! Wystarczy kilka składników, które znajdziesz w każdym sklepie, by zachwycić swoich przyjaciół prawdziwie jesiennym deserem. 

Przepis na smażone gruszki w miodzie z orzechami

Składniki:

  • kilka dojrzałych gruszek (jedna gruszka to jedna porcja deseru),
  • orzechy włoskie,
  • płynny miód.

Ułatwi Ci pracę:

  • patelnia Olivilla z nieprzywierającą powłoką na bazie oliwy z oliwek,
  • rondel Olivilla z nieprzywierającą powłoką na bazie oliwy z oliwek,
  • ostry nóż,
  • łyżeczka,
  • drewniana łyżka do mieszania,
  • deska do krojenia.

Sposób wykonania:

  1. Gruszki przekrój wzdłuż na połowy i za pomocą łyżeczki wyjmij nasiona.

  2. Rozgrzej patelnię Olivilla i bez użycia tłuszczu blanszuj gruszki przez ok. 5 min.

  3. Ułóż gruszki wewnętrzną stroną do dna nieprzywierającej patelni i smaż do zarumieniania się.

  4. Kiedy gruszki uzyskają bursztynowy kolor polej je odrobiną miodu i na zmniejszonym źródle ciepła podgrzewaj je przez kilka minut, tak aby miód połączył się z owocami.

  5. Ostrym nożem posiekaj włoskie orzechy. Do rondla wlej miód (ilość wedle uznania- jeśli lubisz bardzo słodkie desery użyj dużo miodu, jeśli mniej słodkie- użyj go mniej) i wsyp do niego orzechy. Podgrzewaj ciągle mieszając do połączenia się składników, ok. 1 min.

  6. Nie ściągając gruszek z patelni obróć je podsmażoną stroną do góry. Wyłącz źródło ciepła.

  7. Za pomocą łyżeczki wypełnij gruszki wcześniej przygotowanym nadzieniem z miodu i orzechów.

  8. Pozostaw deser na patelni do lekkiego ostudzenia i w takiej formie podawaj gościom.

Wyjątkowe właściwości nieprzywierającej patelni Illa Olivilla pozwolą Ci na bezproblemowe przygotowanie tego deseru w kilka chwil. Powłoka nieprzywierająca na bazie oliwy z oliwek sprawi, że owoce nie będą się przypalały, a miód nie zmieni swojego smaku.

Podając danie na oliwkowej patelni Illa Olivilla zachwycisz swoich gości nie tylko zaskakującym smakiem deseru, ale także jego doskonałym wyglądem. Serwując taki deser zapewnisz swoim bliskim niezapomniane doznania smakowe zyskując przy tym tytuł najlepszego szefa kuchni wśród swoich przyjaciół.
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel