Przepis na łatwą, szybką i pyszną babkę piaskową

2019-07-23
Przepis na łatwą, szybką i pyszną babkę piaskowąSpodziewasz się gości, których chcesz poczęstować pysznym ciastem, ale nie masz na upieczenie go wiele czasu? Mamy dla Ciebie przepis na doskonałą babkę piaskową, którą przyrządzisz z kilku podstawowych składników. Wystarczy podać ją w towarzystwie doskonale zaparzonej kawy, aby sprawić, by goście byli mile zaskoczeni Twoimi cukierniczymi umiejętnościami.

Przepis na babkę piaskową z kilku składników

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 250 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ułatw sobie przyrządzanie tego przepisu wybierając odpowiednie artykuły kuchenne:

Sposób wykonania:

Nastaw piekarnik na 175°C. Zacznij od rozpuszczenia masła w rondlu z nieprzywierającą powłoką, odstaw do przestygnięcia. W antypoślizgowej misce umieść jajka, cukier oraz cukier waniliowy i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Do masy dodaj rozpuszczone wcześniej masło i zmiksuj całość. Następnie dodaj przesianą mąkę (obydwa rodzaje) oraz proszek do pieczenia i mieszaj do uzyskania dokładnego połączenia się składników.

Tak przygotowaną masę wlej do żaroodpornej formy wysmarowanej odrobiną masła i posypanej mąką. Wstaw ciasto do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz babkę przez 1 godzinę, do tak zwanego suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozwól jej chwilę „odpocząć”. Podaj ją na pięknej paterze, a do jej serwowania użyj stalowej łopatki do ciasta. W ten sposób z pewnością oczarujesz swoich gości. Nie zapomnij także o eleganckich filiżankach, w których podasz kawę – niezbędną podczas kosztowania Twojej pysznej babki piaskowej. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel