Przepis na łatwą, szybką i pyszną babkę piaskową
2020-05-06
Spodziewasz się gości, których chcesz poczęstować pysznym ciastem, ale nie masz na upieczenie go wiele czasu? Mamy dla Ciebie przepis na doskonałą babkę piaskową, którą przyrządzisz z kilku podstawowych składników. Wystarczy podać ją w towarzystwie doskonale zaparzonej kawy, aby sprawić, by goście byli mile zaskoczeni Twoimi cukierniczymi umiejętnościami.
Przepis na babkę piaskową z kilku składników
Składniki:
- 4 jajka,
- 250 g cukru,
- 250 g masła,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ułatw sobie przyrządzanie tego przepisu wybierając odpowiednie artykuły kuchenne:
- miska z antypoślizgową podstawką, która nie obraca się nawet podczas miksowania ciasta,
- rondel z nieprzywierającą powłoką, dzięki któremu nie przypalisz masła,
- żaroodporna forma do wypieku babek wyprodukowana z bezpiecznego szkła wolnego od kadmu i ołowiu, dzięki której Twoje ciasto będzie zdrowe i idealnie wyrośnięte.
Sposób wykonania:
Nastaw piekarnik na 175°C. Zacznij od rozpuszczenia masła w rondlu z nieprzywierającą powłoką, odstaw do przestygnięcia. W antypoślizgowej misce umieść jajka, cukier oraz cukier waniliowy i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Do masy dodaj rozpuszczone wcześniej masło i zmiksuj całość. Następnie dodaj przesianą mąkę (obydwa rodzaje) oraz proszek do pieczenia i mieszaj do uzyskania dokładnego połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę wlej do żaroodpornej formy wysmarowanej odrobiną masła i posypanej mąką. Wstaw ciasto do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz babkę przez 1 godzinę, do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozwól jej chwilę „odpocząć”. Podaj ją na pięknej paterze, a do jej serwowania użyj stalowej łopatki do ciasta. W ten sposób z pewnością oczarujesz swoich gości. Nie zapomnij także o eleganckich filiżankach, w których podasz kawę – niezbędną podczas kosztowania Twojej pysznej babki piaskowej. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2020