Przepis na danie z patelni - smak lata w środku zimy

2018-02-15
Przepis na danie z patelni - smak lata w środku zimy
Zapach rozmarynu i czosnku, smak pieczonych, miękkich ziemniaków z chrupiącą skórką… jak przywrócić czas spędzony przy rodzinnym ognisku w środku zimy? To wcale nie tak trudne jak myślisz! Przygotowaliśmy przepis, który sprawi, że poczujesz smak lata.

Przepis na ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem jak z ogniska 

Lista zakupów:     

  • 500g ziemniaków    
  • 1 gałązka rozmarynu    
  • 2 ząbki czosnku    
  • 2 łyżki oliwy z oliwek    
  • sól i pieprz 

Ułatwi Ci pracę:     

  • nożyk do obierania ziemniaków    
  • patelnia grillowa z powłoką nieprzywierającą    
  • drewniana lub silikonowa łyżka / łopatka 

Sposób przygotowania:     

  1. Zacznij od ziemniaków. Pod bieżącą wodą dokładnie umyj ziemniaki nie obierając ich.    
  2. We wrzącej i osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, ale uważaj by nie były rozgotowane i nie zaczęły się rozpadać.    
  3. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kiedy ziemniaki będą już zimne obierz dwa ząbki czosnku i rozgnieć je nożem lub ręką.    
  4. Przygotuj patelnię grillową z powłoką nieprzywierającą i rozgrzej na niej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż czosnek.    
  5. Na patelnię dodaj ziemniaki (nieobrane) oraz gałązkę rozmarynu i dopraw pieprzem do smaku. Na średnim ogniu smaż wszystko kila minut mieszając co jakiś czas drewnianą lub silikonową łyżką.    
  6. Podawaj ziemniaki gorące, prosto z patelni. Smacznego!   

Dlaczego najlepiej używać patelni grillowej z powłoką nieprzywierającą? 

Przygotowując dania, które wymagają użycia niewielkiej ilości tłuszczu lub takie, do których w ogóle nie chcesz go dodawać patelnie z powłoką nieprzywierającą są najlepszym wyborem. Dlaczego? Wysokiej jakości patelnie grillowe z powłoką nieprzywierającą nie tylko oddadzą najlepszy smak przygotowywanej potrawy, ale także nie będą miały niekorzystnego wpływu na Twoje zdrowie. 

Smażąc zdrowe potrawy nie zapominaj o tym, że nie tylko składniki, których używasz, ale także naczynia do gotowania mają wpływ na to, jak w ostatecznym rezultacie Twoje danie będzie wpływało na Twój organizm. 

Smażąc na tanich patelniach z powłoką nieprzywierającą pamiętaj, że nie zawsze jest ona badana pod kątem bezpieczeństwa przygotowywanej na niej żywności, dlatego mimo wszystko używaj tłuszczu, aby do Twojego organizmu nie przedostały się szkodliwe związki wytwarzane podczas smażenia na takiej patelni. 
Wybierając patelnię grillową Professional Stone Induzione włoskiej marki Illa kierowaliśmy się nie tylko designerskim wyglądem, który doskonale podkreśla wygląd dania, ale także bezpieczeństwem przygotowywanej żywności. Testy laboratoryjne oraz 100% pochodzenie włoskie produktów marki Illa to gwarancja tego, że przygotowane danie nie będzie miało złego wpływu na nasz organizm i pozwoli cieszyć się nam zdrowo usmażonymi smakołykami.
Pokaż więcej wpisów z Luty 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel