Pojemniki kuchenne – jakie wybrać, aby jedzenie na dłużej zachowało świeżość?

2019-06-24
Pojemniki kuchenne – jakie wybrać, aby jedzenie na dłużej zachowało świeżość?Kupujesz suche i sypkie produkty, takie jak ryż, makaron, mąka, płatki czy kawa? Po otwarciu papierowej lub plastikowej torebki, której nie da się ponownie zamknąć, produkty rozsypują się przy każdej kolejnej próbie ich użycia. Na blacie kuchennym widać pozostałości rozsypanej kawy, a w szafkach mąki i bułki tartej… Sery, mięsa lub całe potrawy, które przechowujesz w lodówce nie wyglądają apetycznie i szybko tracą świeżość?
Jak sobie z tym poradzić?

Zaopatrz się w kuchenne pojemniki do przechowywania żywności, dzięki którym nie tylko pozbędziesz się problemowego rozsypywania się produktów, ale także co ważniejsze - przedłużysz ich świeżość. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jakie pojemniki kuchenne będą odpowiednie do Twojej kuchni i Twojego domowego menu!

Pojemniki kuchenne – które wybrać?

Jednym z najważniejszych elementów, na który musisz zwrócić uwagę podczas zakupu pojemników do przechowywania żywności jest materiał z jakiego zostały wykonane. Pamiętaj, że taki pojemnik musi być nie tylko ładny, ale także trwały i bezpieczny – musi być zgodny z normami dotyczącymi produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Zastanów się także nad rozmiarami potrzebnych Ci pojemników i ich ilością. Przejrzyj swoje szafki z żywnością i przyprawami, a następnie spisz ile i jak dużych pojemników do żywności potrzeba w Twojej kuchni. Poniżej przedstawimy Ci kilka pojemników z podziałem na materiały z jakich zostały wyprodukowane, tak aby Twoja decyzja dotycząca ich zakupu była w stu procentach świadoma i przemyślana. Wtedy Twoja kuchnia zyska na funkcjonalności, a gotowanie będzie łatwiejsze.

Plastikowe pojemniki do przechowywania żywności

Są to najpopularniejsze pojemniki kuchenne, które można spotkać w każdej kuchni. Wykonane z lekkiego tworzywa sztucznego, są wygodne, łatwe w przechowywaniu i mają wiele kształtów i rozmiarów. Pamiętaj jednak, że przy wyborze plastikowego pojemnika na żywność musisz sprawdzić, czy jest on przeznaczony do kontaktu z żywnością. Postaraj się także wybrać ten, który nie zawiera BPA. Pojemniki kuchenne wolne od BPA są zdrowsze i bezpieczniejsze.

BPA – czyli Bisfenol A jest bardzo często spotykany w składzie tworzywa sztucznego, z którego wytwarza się pojemniki. Jeśli możesz – unikaj go. BPA to związek chemiczny szkodzący Twojemu zdrowiu, a także zmniejszający funkcjonalność pojemnika – nie nadaje się on do długiego przechowywania w lodówce, a także do mikrofali.

Zwróć uwagę na szczelność pokrywki, która będzie chroniła suche produkty przed wilgocią. Niektóre z plastikowych pojemników posiadają antypoślizgowe powłoki, które zmniejszają ryzyko wyślizgnięcia się pojemnika z dłoni.

Szklane pojemniki do przechowywania żywności

Szklane pojemniki do przechowywania żywności to klasyka, którą pamiętamy jeszcze z kuchni babci. Nie dziwi nas to – szklane pojemniki, choć cięższe od plastikowych mają mnóstwo zalet. Po pierwsze pięknie prezentują się na kuchennych półkach i w kredensach. Po drugie, są zazwyczaj trwalsze i bezpieczniejsze – szkło nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością, nie zmienia jej smaku i zapachu, co znacznie wydłuża jej świeżość.

Możesz spotkać także pojemniki ze szkła żaroodpornego, które pozwolą Ci nie tylko przechowywać jedzenie, ale także podgrzewać je, a nawet piec w piekarniku.

W szklanych pojemnikach bez obaw możesz przechowywać jedzenie w lodówce, a nawet w zamrażalniku. Szczególną uwagę zwróć na pokrywkę, która musi chronić żywność przed wilgocią. Musi być ona szczelna, najlepiej wyposażona w uszczelkę uniemożliwiającą przedostanie się powietrza do pojemnika.

Metalowe pojemniki do przechowywania żywności

Metalowe pojemniki są idealnym zastępcą pojemników plastikowych. Są odporne na uszkodzenia, trwałe i proste w utrzymaniu w czystości, co ułatwi Ci przechowywanie produktów sypkich. Ich zaletą jest brak szkodliwych związków chemicznych, które mogłyby przenikać do żywności.

Musisz jednak pamiętać, aby nigdy nie przechowywać w metalowych pojemnikach kwaśnych produktów i dań, ponieważ połączenie metalu i kwasu może wytworzyć szkodliwe dla zdrowia związki przenikające do jedzenia.

W metalowych pojemnikach bezpiecznie przechowasz kawę, herbatę, a nawet pieczywo. Większość takich pojemników jest pięknie zdobiona, co pozwoli Ci na wyeksponowanie ich na kuchennych półkach.

Ceramiczne pojemniki do przechowywania żywności

Masz piękny, przeszklony kredens kuchenny lub półki ścienne, na których chcesz zaprezentować swoją pasję do gotowania lub wystroju wnętrz? Wybierz ceramiczne pojemniki do przechowywania żywności, które wyróżniają się niesamowitymi kształtami, pięknymi zdobieniami i kolorami. Oprócz doskonałego designu ceramika ma mnóstwo zalet – tak samo jak szkło nie łączy się z jedzeniem, nie wpływa na jego smak, zapach i aromat, oraz pozwala dłużej utrzymać świeżość przechowywanych produktów.

Tak jak przy innych pojemnikach, również przy tym zwróć uwagę na szczelne zamknięcie. Najlepiej wybierz ten pojemnik, który ma silikonową uszczelkę minimalizującą dostanie się powietrza do środka pojemnika. Możesz także wybrać pojemnik, który ma dodatkowo metalowy zatrzask, gwarantujący doskonałe przyleganie uszczelki, a co za tym idzie perfekcyjną i higieniczną ochronę Twoich produktów.

Akrylowe pojemniki do przechowywania żywności

Często używane w gastronomii akrylowe pojemniki do przechowywania żywności cechują się lekkością, a zarazem dużą wytrzymałością na uszkodzenia. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie. Możesz przechowywać w nich zarówno produkty sypkie, jak i płynne. Doskonale nadają się także do przechowywania produktów surowych (mięsa, ryb), warzyw, a także gotowych dań.

Akrylowe pojemniki możesz bez obaw o zniszczenie przechowywać w lodówce, a nawet mrozić w nich jedzenie. Dzięki tym pojemnikom Twoje jedzenie na dłużej zachowa świeżość.

Pojemniki do przechowywania żywności – na co zwracać uwagę?

Już wiesz jakie tworzywo wybrać, aby pojemnik na żywność spełnił Twoje oczekiwania. Nie zapomnij jednak o jeszcze dwóch, równie ważnych aspektach:

Szczelność pojemników

Jak już wspominaliśmy – pojemnik musi być szczelny. Przechowując żywność (zarówno sypką, jak i płynną) w szczelnie zamkniętym pojemniku zapobiegniesz dostaniu się do niej wilgoci oraz powietrza, które skracają ich przydatność do spożycia, a nawet je psują. 

Proste otwieranie i zamykanie

Jeśli nie chcesz ciągle prosić o pomoc przy otwieraniu pojemników zwróć uwagę na to, aby miały one łatwy system otwierania i zamykania. Wybieraj pojemniki z uszczelkami lub specjalnie wyprofilowanymi pokrywkami, które ułatwią Ci ich otwarcie.

Pojemniki do przechowywania żywności – jaki rozmiar wybrać?

Najlepszym wyjściem, tak jak wspomnieliśmy już wcześniej będzie zrobienie listy produktów, które chcesz przechowywać. Do przechowywania makaronów doskonale sprawdzą się wąskie, wysokie pojemniki, które ułatwią przesypanie go wprost do garnka. Do kawy i herbaty wybierz taki, który nie będzie zbyt duży. Najlepszy będzie taki, który zmieści dokładnie taką ilość jaka jest w jednym opakowaniu danego produktu.

Jeśli szukasz pojemników na mąkę, bułkę tartą, ryż, czy też kaszę wybierz wszystkie w jednym rozmiarze. Pozwoli Ci to na łatwe przechowywanie ich w szafce, np. układając jeden na drugim.

Wszystkie pojemniki dopasuj do swoich potrzeb i ilości produktów, jakie przeważnie masz w kuchni. Wybierz swój ulubiony kształt oraz kolor, i ciesz się porządkiem oraz doskonale przechowanymi produktami w swoim kuchennym raju.

Podsumowując, jak się okazuje wybór pojemników do przechowywania żywności wcale nie jest taki oczywisty. Mamy nadzieję, że teraz mając wszystkie informacje na temat pojemników kuchennych z łatwością wybierzesz te, które spełnią Twoje oczekiwania.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel