Patelnie do steków i niezbędne porady przed, w trakcie i po smażeniu wołowiny
Przygotowanie smakowitych steków wcale nie jest łatwym zadaniem. Mięso bywa wymagające - jedna krótka chwila może zadecydować o tym, czy na talerzu wyląduje idealny stek, czy też zbyt twardy, lub zbyt surowy. Głównym, rozstrzygającym elementem decydującym o efekcie jaki osiągniemy oraz czynnikiem, który ułatwi przyrządzenie mięsa będzie odpowiednia patelnia.
Patelnia do steków. Z czego powinna być wykonana?
Na szczęście materiałów jest kilka i można wybrać ich rodzaj pod swoje preferencje - w zależności, czy wolisz patelnię lekką, ciężką, czy w domu masz kuchenkę gazową czy indukcyjną. Pierwszy rodzaj materiału, na jaki należy zwrócić uwagę to tytan i żeliwo. Do takich patelni mięso nie będzie przywierało, więc jeśli nie jesteś wytwornym kucharzem, będzie to najsensowniejszy wybór. Weź jednak pod uwagę, że patelnia żeliwna będzie dość ciężka. I tutaj z pomocą nadchodzi patelnia aluminiowa - lekka, z powłoką ceramiczną lub tytanową wydaje się najlepszym kompromisem dla średnio zaawansowanych kucharzy.
Patelnia do steków to przede wszystkim patelnia z grubym, kilkuwarstwowym dnem. Ten rodzaj patelni dłużej utrzymuje równomierne ciepło na całej powierzchni, co przy smażeniu steków jest kluczowym elementem.
Pamiętaj, aby podczas kupna patelni sprawdzić jej oznaczenia i dobrać taką, której można używać na Twojej domowej kuchence indukcyjnej lub gazowej.
Czy steki można przygotować na patelni grillowej, czy tylko na prawdziwym grillu?
Niestety, w Polsce nie mamy możliwości grillowania na dworze przez cały rok, dlatego w zimne miesiące patelnia grillowa również będzie świetną opcją do smażenia steków. Zazwyczaj występuje w kwadratowym kształcie, co ułatwia rozmieszczenie kawałków mięsa i usmażenie większej ilości za jednym razem, oraz nadaje wołowinie wyjątkowy smak. Jest to zdrowsza alternatywa dla przyrządzania steków - dno pokryte prążkami imituje ruszt grilla - taka patelnia pozwala na smażenie w mniejszej ilości tłuszczu (prążki podnoszą mięso wyżej i nie ma ono takiej styczności z tłuszczem, jak na patelni płaskiej).
Jak usmażyć idealnego steka?
- dobór i rodzaj mięsa: im mięso młodsze, świeższe, dobre gatunkowo tym stek będzie lepszy. Zdaniem znawców, najlepszy jest stek z polędwicy wołowej.
- ilość tłuszczu w mięsie: drobne przerosty tłuszczowe wewnątrz mięsa są pożądane, bo to one nadają soczystość, kruchość i aromat steka
- czas wyjęcia mięsa z lodówki przed poddaniem go obróbce termicznej: stek należy wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i pamiętamy o tym, że zimnego mięsa nie kładziemy na patelnię. Taki zabieg spowodowałby obniżenie temperatury patelni i jej nierównomierne nagrzanie, co jak już wiemy, jest przepisem na nieudanego steka.
- mięso solimy przed położeniem na patelnię, aby przyprawa miała szansę się wchłonąć przed ścięciem się mięsa na patelni. Z kolei pieprzu używamy dopiero po zdjęciu mięsa z patelni, aby się nie przypalił.
- leżakowanie - usmażone mięso odkładamy na deskę lub talerz, przykrywamy drugim talerzem lub folia aluminiową i dajemy mu 5 minut, aby soki wraz ze smakiem rozeszły się w środku mięsa a temperatura lekko opadła.
Wysmażenie steka
Wyróżniamy kilka rodzajów wysmażenia steka. W zależności od tego jakie mięso preferujesz - czy krwiste, czy dobrze wysmażone, będziesz je smażyć inną ilość minut:
- Blue - bardzo krwisty. Smażony po 1 minucie z każdej strony.
- Rare - krwisty. Smażony po 2 minuty z każdej strony.
- Medium Rare - średnio krwisty. Smażony po 3 minuty z każdej strony.
- Medium - średnio wysmażony. Smażony 5-6 minut z każdej strony.
- Well done - dobrze wysmażony. Smażony po 8 minut z każdej strony.
Podane czasy dotyczą steków o grubości 2 cm i wadze 150g.
Jeżeli lubisz steki i przyrządzasz je w domu, warto zaopatrzyć się w dedykowaną patelnię do przygotowywania tego dania. Mięso na steki jest dość drogie, szkoda smażyć je w nieodpowiednim naczyniu, które łatwo może zepsuć jego konsystencję i smak.