Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Naczynia i blachy do pieczenia ciast. Które wybrać?

2021-04-07
Naczynia i blachy do pieczenia ciast. Które wybrać?

Ciasta domowe to ulubiony deser większości z nas. Puszysty sernik, szarlotka z chrupiącą kruszonką, słodki makowiec to sztandarowe wypieki w polskiej kuchni. Czy ciasto wyjdzie smakowicie zależy nie tylko od przepisu czy umiejętności amatora cukiernictwa. Udane ciasto to odpowiednia forma do wypiekania, która utrzyma ciasto w odpowiedniej temperaturze, nada mu kształt, pozwoli zmieszać się smakom.

By domowe ciasta już zawsze były udane, warto poznać nowoczesne formy do pieczenia, które sprawią, że pieczenie ciast będzie przyjemnością, a nawet relaksującym hobby.

Rodzaje blach i naczyń do pieczenia ciast

  • Stalowa blacha do pieczenia z powłoką nieprzywierającą

Zaczynamy od klasyki, czyli stalowej blachy z powłoką nieprzywierającą. Jej duży rozmiar pozwoli przygotować ciasto dla całej rodziny. Materiał, z jakiego jest wykonana jest odporny na uszkodzenia, zarysowania i przywieranie ciasta. Przed pieczeniem blachę należy posmarować niewielką ilością tłuszczu. Dzięki temu smakołyk bez trudu pokroisz jeszcze w blasze i wyciągniesz z naczynia perfekcyjny kawałek świeżego ciasta.

  • Teflonowa blacha z nieprzywierającą powłoką “Stone-Effect”

Droższa od poprzedniczki, ale warta swojej ceny. Powłoka “Stone-Effect” (efekt kamienia) pozwala piec całkowicie bez użycia tłuszczu bez obawy o przypalenie się ciasta. Blachę tę łatwo utrzymać w czystości i zakup ten z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę i wystarczy na lata. Teflonowa powłoka nie wchodzi w reakcję z pokarmami nawet w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu desery będą bezpieczne i zdrowe. Blacha równomiernie się nagrzewa i utrzymuje ciasta w idealnej temperaturze, dzięki czemu wypieki wychodzą perfekcyjne czyli takie, o jakie właśnie Ci chodzi!

  • Forma z kamionki do pieczenia babki

Kamionka to tradycyjny, naturalny i bezpieczny materiał do pieczenia ciast. Kamionka jest ekologiczna i bezpieczna dla zdrowia - nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością. Forma z kamionki pozwala na uzyskanie idealnego wypieku w postaci babki, szczególnie popularnej w okresie świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych. Różne wielkości form pozwalają na przygotowanie pożądanej ilości ciasta. Kamionkę można myć w zmywarce tym samym oszczędzając swój czas.

  • Forma żaroodporna do pieczenia babki

Co dobrego niesie ze sobą szkło żaroodporne? Jest wolne od kadmu i ołowiu, dzięki czemu jest materiałem bezpiecznym. Dodatkowo gładka powierzchnia ścianek pozwala na przygotowanie idealnej kształtem babki i nie przywieranie ciasta do ścianek. Przezroczyste szkło żaroodporne wygląda elegancko i ponadczasowo.

  • Żaroodporna forma na tartę, kołacz i sękacz

Formy do pieczenia tarty posiadają charakterystyczny, karbowany brzeg. Dzięki niemu wypiek ma szczególny wzór i pięknie się prezentuje. Tradycyjne formy do tart mają okrągły kształt, a żaroodporny materiał, z którego są wykonane sprawia, że przechowywanie i odgrzewanie potraw jest proste, ponieważ ten rodzaj szkła wytrzymuje zarówno wysokie jak i niskie temperatury: w piekarniku, lodówce a nawet zamrażarce. Ciekawy wzór żaroodpornej formy pozwala na wykładanie wypieku prosto na stół i z powodzeniem zastąpi elegancki talerz lub półmisek.

  • Żaroodporna forma na keks

Łatwa w czyszczeniu, bezpieczna dla zdrowia, o idealnie gładkich brzegach żaroodporna keksówka - w takiej formie Twoje ciasto upiecze się na szóstkę! Keks jest lubianym deserem, szczególnie popularnym wśród zwolenników bakalii. Wiele polskich rodzin przygotowuje keks tylko kilka razy do roku, aby uczcić wyjątkowe święta i okazje. Dlatego keksówki nie powinno zabraknąć także w Twoim domu!

  • Formy do ciasta o finezyjnym kształcie

Chcesz ciastem powiedzieć kocham, lubię, dziękuję? Wybierz formę do ciasta w kształcie serca, która pozwoli upiec deser nie tylko smaczny, ale też efektownie wyglądający. Jeżeli wybierasz niestandardowe kształty form do pieczenia, pamiętaj aby miały one powłokę nieprzywierającą, aby wyciągając ciasto z formy móc zachować jego kształt.

O ile nie pieczesz na co dzień, nie masz konieczności posiadania w kuchni wszystkich wyżej wymienionych naczyń. Wybierz te naczynia i blachy do pieczenia, które wiesz, że będą dla Ciebie niezbędne, i jedno dodatkowe, aby zawsze było inspiracją do stworzenia czegoś nowego i wyjścia poza swoją standardową wizję pieczenia. Z nowych pomysłów często powstają małe cukiernicze dzieła sztuki!

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021
pixelpixel