Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Metody zaparzania herbaty - wydobądź z liści smak i zdrowie!

2022-10-05
Metody zaparzania herbaty - wydobądź z liści smak i zdrowie!

Smak i rozgrzewające właściwości zaparzonej herbaty doceniamy głównie jesienią i zimą, kiedy chłodne, ciemne dni wydają się nie mieć końca i potrzebujemy napoju, który ogrzeje nasz organizm od wewnątrz i poprawi nam nastrój.

Prawda jest jednak taka, że herbatę warto pić o każdej porze roku, ponieważ ma liczne właściwości zdrowotne, które potwierdza współczesna medycyna. Herbata to nie tylko zdrowie fizyczne. To także pretekst do spotkania się z przyjaciółmi, goszczenia rodziny przy wspólnym stole, okazja do rozmów i wspólnie spędzanego czasu. Dowiedz się w czym i jak zaparzać herbatę, aby wydobyć jej smak, aromat a także właściwości zdrowotne.

Najpopularniejsze rodzaje herbaty: jak powstają i jaki mają wpływ na zdrowie?

  • Najbardziej tradycyjna i obecnie popularna herbata czarna: to całkowicie sfermentowane liście herbaty, wysuszone w gorącym strumieniu powietrza. Jest intensywna w smaku i kolorze. Zawiera dużo garbników, kofeiny oraz katechin. Odtruwa organizm, zmniejsza senność i zmęczenie, ma działanie bakteriobójcze i silnie nawadniające. Herbata czarna też działanie antyoksydacyjne, chroni zatem komórki i tkanki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

  • Zielona herbata, uważana za jeszcze zdrowszą od czarnej. Zawiera mniej kofeiny i garbników niż herbata czarna, ale zawartość katechin jest pięciokrotnie wyższa. Herbata zielona przeciwdziała procesom starzenia się skóry, tworzeniu cellulitu, walczy z nadciśnieniem oraz chorobami dziąseł, obniża ryzyko zawału i udaru oraz wystąpienia stanów depresyjnych, poprawia pamięć, bierze udział w procesie odchudzania, ma dobry wpływ na metabolizm wątroby. Warto ją zatem włączyć do swojej diety! A jak powstaje? Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a następnie podgrzewa, by zatrzymać proces fermentacji. Zaparzone liście zielonej herbaty mają gorzkawy smak i żółto-zielony kolor.

  • Czerwona herbata powstaje dzięki bardzo krótkiemu procesowi fermentacji liści. Niektóre jej odmiany muszą leżakować nawet kilkadziesiąt lat. Napar ma wyraźny smak i czerwono-brązowy kolor. Ten rodzaj herbaty wspiera układ krążenia i obniża ciśnienie krwi, wspomaga koncentrację, układ odpornościowy i uspokaja, korzystnie wpływa na przemianę materii. Co ciekawe, łagodzi skutki spożycia alkoholu.

  • Biała herbata -to najdelikatniejsza odmiana herbaty, delikatna i subtelna w smaku, w kolorze bardzo jasnożółtym. Pączki listków, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć, suszy się w niskiej temperaturze, a susz herbaty uzyskuje srebrzysty odcień. Zawarte w białej herbacie katechiny pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu zapobiegając rozwojowi miażdżycy, wystąpieniu zawału serca i udaru mózgu. Co więcej, przeciwdziała próchnicy, ułatwia koncentrację i poprawia pamięć. Biała herbata polecana jest osobom cierpiącym na osteoporozę i zapalenie stawów, ponieważ wzmacnia kości.

W czym parzyć herbatę, aby wydobyć idealny smak i właściwości zdrowotne

Naczynia do zaparzania herbaty to sekret ich smaku - jeden z najważniejszych czynników wydobycia pełni głębi, aromatu i właściwości zdrowotnych. W czym zaparzona herbata będzie najsmaczniejsza? Przekonaj się ze wskazówek poniżej:

  • Szklany zaparzacz do herbaty: nie wchodzi w interakcję z naparem, daje liściom przestrzeń aby rozwinąć się i wydobyć z nich smak. Bez obaw o zdrowie możesz zaparzać herbatę, ponieważ szkło nie wchodzi w reakcje chemiczne z przygotowywanymi napojami. Szklany zaparzacz do herbaty nie zmienia smaku i zapachu zaparzanych napojów, dzięki czemu herbata zawsze będzie aromatyczna i zachowa oryginalny aromat. Ważne, aby tłok z filtrem został wykonany ze stali nierdzewnej odpornej na korozję i wysokie temperatury, aby nie wyginał się pod wpływem gorąca, nie zmieniał koloru i służył jak najdłużej.

  • Porcelanowy zaparzacz do herbaty również ma wiele zalet. Porcelana to wytrzymała mieszanka gliny i kwarcu wypalana w wysokiej temperaturze. Naczynia porcelanowe są bezpieczne w użyciu - nie wchodzą w reakcje z jedzeniem i napojami oraz nie zmieniają ich smaku. W naczyniach porcelanowych napoje wolniej stygną, co pozwoli to dłużej cieszyć się ciepłym posiłkiem i gorącą herbatą. Porcelanę bez problemu można myć ręcznie jak i w zmywarce, więc nie sprawi ona kłopotów w czyszczeniu. Skoro jesteśmy już przy czyszczeniu, to należy wspomnieć, iż porcelanę charakteryzuje zerowa nasiąkliwość. Oznacza to, że herbata jest dla porcelanowych zaparzaczy nie straszne - materiał ten nie przebarwia się nawet od najbardziej intensywnego naparu.

  • Stalowy zaparzacz do herbaty wykonany z polerowanej stali nierdzewnej będzie odporny na uszkodzenia i prezentuje się efektownie. Sitko wewnątrz zaparzacza zapewnia aromatyczny napar bez liści i fusów, abyś mógł cieszyć się ulubionym napojem kiedy tylko masz na niego ochotę.

Zwróć uwagę, czy zaparzacz ma wygodną rączkę - jeśli tak, przekonasz się że ułatwia serwowanie herbaty na spotkaniach z przyjaciółmi i rodziną, abyś mógł beztrosko cieszyć się wspólnie spędzonymi chwilami.

Dobrze, jeśli zaparzacz wyposażony jest w sitko lub tłok z filtrem - podczas nalewania naparu unikniesz dostawania się liści herbaty do filiżanki lub kubka. Jeżeli nie potrzebujesz całego dzbanka herbaty, użyj sitka do herbaty. Sitko to nakładka na kubek lub filiżankę - pozwala kontrolować ilość wykorzystanych liści oraz odcedzanie ich od naparu. Pij herbatę na zdrowie!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel