Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kuchenka indukcyjna – wady i zalety. Jak dbać o garnki na indukcję?

2020-04-22
Kuchenka indukcyjna – wady i zalety. Jak dbać o garnki na indukcję?
Jesteś posiadaczem kuchenki indukcyjnej? A może zamierzasz ją kupić? Postanowiliśmy przedstawić wady i zalety kuchenki indukcyjnej oraz kilka sposobów na znalezienie odpowiednich garnków na indukcję.

Płyta indukcyjna podbiła kuchnie na całym świecie. Zarówno amatorzy gotowania, jak i profesjonalni kucharze zaczęli używać jej w swoich domach, więc musi być świetna. Ale czy dla Ciebie?

Zalety kuchenki indukcyjnej

Płyty i kuchenki indukcyjne pojawiły się na rynku już kilka lat temu, jednak dopiero od niedawna ich popularność bardzo wzrosła. Oto kilka podstawowych zalet kuchenki indukcyjnej:
  • Szybkie dostosowanie temperatury – to jeden z głównych powodów wybierania kuchenki indukcyjnej. Dzięki szybkiemu zmniejszaniu i zwiększaniu temperatury pola grzewczego oszczędzisz czas i szybciej przygotujesz potrawy.
  • Brak utraty ciepła – dzięki przewodzeniu ciepła przez pole magnetyczne garnki pochłaniają całą energię, dzięki czemu nie tracą ciepła i bardzo szybko się nagrzewają.
  • Bezpieczeństwo –dzięki specjalnym oznaczeniom, jak np. literka H (od angielskiego heat – gorąco) masz pewność kiedy płyta indukcyjna jest nagrzana, a po jej zniknięciu bez obaw o oparzenia możesz np. umyć kuchenkę.
  • Zdrowie – płyty indukcyjne używają energię magnetyczną, co całkowicie wyeliminowało spalanie gazu, który mógł stanowić niebezpieczeństwo dla Twojego zdrowia.

Wady kuchenki indukcyjnej

  • Specjalne garnki na indukcję – aby gotować i smażyć na kuchence indukcyjnej potrzebujesz specjalnie przystosowanych do tego garnków i patelni, które posiadają specjalną płytkę magnetyczną.
  • Brak efektu zwęglania – niektórzy szefowie kuchni uważają efekt zwęglenia i lekkiego przypalenia np. steków za atut. Niestety z powodu braku płomienia kuchenka indukcyjna tego nie umożliwia.

Garnki na indukcję – triki, które musisz znać!

Zanim zdecydujesz się na zakup garnków na indukcję poznaj kilka trików, dzięki którym wybierzesz te najlepsze.
  • Płaskie dno – zawsze wybieraj garnki z płaskim dnem, dzięki któremu naczynia nie będą wibrowały podczas gotowania, a co za tym idzie nie będą hałasowały. Dzięki temu w ciszy i spokoju przygotujesz ulubione dania.
  • Ciężka pokrywka – pomimo tego, że lekkie pokrywki są wygodniejsze, do garnków na indukcję zawsze wybiera te cięższe. Przy wysokiej mocy tej kuchenki lekkie pokrywki będą podskakiwały na garnkach podczas gotowania hałasując w całej kuchni, a czasami mogą nawet spaść i się potłuc.
  • Ergonomiczny uchwyt – podobnie jak pokrywa, uchwyty naczyń do gotowania są bardzo ważne. Zawsze wybieraj garnki i patelnie z dobrze wyprofilowanymi, porządnie zamocowanymi uchwytami, które zapewnią Ci bezpieczeństwo podczas przenoszenia gorących potraw.
  • Test magnetyczny – jesteś w sklepie i nie masz pewności, że dany garnek będzie nadawał się na indukcję? Jeśli masz możliwość przyłóż do jego dna magnes (np. taki na lodówkę). Jeżeli nie odpadnie oznacza to, że dane naczynie będzie idealne na indukcję.

Jak dbać o garnki na indukcje?

Jeśli zaczniesz odpowiednio dbać o garnki od samego początku będziesz cieszyć się nimi przez wiele lat. Pamiętaj, aby zawsze stosować się do zaleceń producenta, które znajdziesz na opakowaniu produktu. Poniżej przedstawimy Ci kilka ogólnych zasad dbania o garnki na indukcję:
  • Od razu po zakupie dokładnie umyj garnki i patelnie używając do tego delikatnej gąbki i płynu do naczyń. Po osuszeniu naczynia nadają się do użycia.
  • Kuchenka indukcyjna nagrzewa się bardzo szybko i mocno, dlatego aby nie niszczyć dna garnków i patelni staraj się używać małej lub średniej mocy grzania.
  • Nigdy nie zostawiaj pustego garnka na płycie indukcyjnej, ponieważ brak składników sprawia, że całe ciepło skupia się na naczyniu i może je uszkodzić.
  • Aby szybko umyć garnek używaj ciepłej lub letniej wody. Używając zimnej wody musisz bardziej trzeć powłokę, co z czasem może ją uszkodzić.
  • Nigdy nie używaj stalowych druciaków i szorstkich gąbek do mycia garnków na indukcję, ponieważ uszkodzą one powłokę naczynia. Używaj miękkiej, delikatnej gąbki, która nie ma szorstkiej powierzchni.
Dzięki kuchence indukcyjnej szybko, bezpiecznie i łatwo przygotujesz dania. Jednak musisz pamiętać, że wszystko zaczyna się od odpowiedniego wyboru płyty indukcyjnej i garnków do niej przeznaczonych. Wybierając odpowiednie naczynia do gotowania na indukcji i stosując się do powyższych zasad dbania o nie, z pewnością na nowo pokochasz gotowanie.
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2020

Polecane

pixelpixel