Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Która deska do krojenia pieczywa, warzyw i mięsa?

2023-03-06
Która deska do krojenia pieczywa, warzyw i mięsa?

Deski do krojenia są tym rodzajem akcesoriów kuchennych, które są obowiązkowe w każdym domu. Używamy ich nie tylko do krojenia składników dań, ale także do serwowania przekąsek podczas spotkań i przyjęć. Zatem deski do krojenia są obecne na naszym stole jako element praktyczny, a także ozdobny, na którym eksponujemy nasze kulinarne dzieła. Dlatego wieczorem deski mogą służyć jako talerze, z rana do krojenia pieczywa, a po południu do krojenia warzyw i mięsa na obiad. A to nadal ten sam przedmiot! Dowiedz się jaki rodzaje deski służy do krojenia danego typu jedzenia i jakie zalety mają deski drewniane, plastikowe, kamienne oraz szklane.

Drewniana deska do krojenia - klasyk niewychodzący z mody

Trwała, wygodna w użyciu, pasująca do każdego wnętrza. Może być wykonana z drewna akacji, jesionu, dębu. Ale im twardsza deska, tym lepsza - najtwardszym materiałem jest drewno kokosu i hebanu.

Drewno wykazuje właściwości bakteriobójcze, więc krojenie na desce wykonanej z tego materiału jest bezpieczne, ale… po użyciu deski należy od razu umyć ją płynem do naczyń i wodą, następnie wytrzeć do sucha. Deska, która nie będzie w należyty sposób pielęgnowana i nasiąknie wodą łatwo stanie się pożywką dla bakterii. Deski drewniane mają kolejną świetną cechę - nie tępią noży, na których na nich używamy. Ponadto, deska drewniana może służyć jako podkładka pod gorące garnkipatelnie i dania z piekarnika.

Deski drewniane doskonałe są do krojenia pieczywa i suchych produktów. Nie myj ich w zmywarce, nie krój produktów o mocnych aromatach, bo deska może nimi przesiąknąć. Unikaj też krojenia na niej produktów, które mogą ją zabarwić, np. buraków czy czerwonej cebuli. Aby dobrze zdezynfekować drewnianą deskę, co jakiś czas posyp ją grubą warstwą soli i pozostaw na noc. Poleca się, aby przed pierwszym użyciem umyć deskę wodą i płynem do naczyń, osuszyć, a następnie zaimpregnować olejem jadalnym.

Szklana deska do krojenia - nowoczesna wariacja

Najbardziej higieniczna ze wszystkich desek do krojenia, łatwa w utrzymaniu czystości, bez problemu można myć ją w zmywarce w wysokiej temperaturze. Szklane deski do krojenia występują nie tylko w różnych rozmiarach, ale przede wszystkim w różnych wzorach. Szkło pozwala na zadruk w dowolnym kolorze i estetyce, więc szklana deska stanowi wyjątkowe pole do popisu dla wyobraźni jej projektanta.

Szklane deski do krojenia nie chłoną wilgoci, w związku z czym nie doprowadzają do namnażania się bakterii. Nie chłoną też barwników ani zapachów, są idealne do krojenia mięsa, czosnku, cebuli i tym podobnych. Podczas przygotowywania posiłku trzeba zachować ostrożność, ponieważ śliski materiał deski do krojenia może obsunąć nóż w niechcianym kierunku, a także go stępić. Nie są polecane do użytkowania z nożami ceramicznymi.

Plastikowa deska do krojenia - wygoda i praktyczność na co dzień

Lekkie, niedrogie, występujące w różnych kształtach i kolorach. Pomimo tego, że po czasie nie wyglądają estetycznie, to nie ma to większego znaczenia - ze względu na ich niską cenę, można je wymieniać tak często, jak jest to konieczne.

Plastikowe deski do krojenia są higieniczne, nie chłoną zapachów i dopóki nie mają mocno wyraźnych zarysowań, w których mogą namnażać się bakterie, są całkowicie bezpieczne w użytkowaniu. W dużej mierze są odporne na silne detergenty i większość z nich można myć w zmywarce. Można na nich używać dowolnego rodzaju noży, również ceramicznych - nie powodują ich tępienia. Nie należy jednak kroić na nich barwiących składników, ponieważ trudno będzie je domyć.

Kamienne i marmurowe deski do krojenia - odrobina luksusu

Nowy trend wnętrzarski - deski kamienne i marmurowe są pożądane przez wszystkich, którzy przykładają uwagę do estetyki, lubią kiedy kuchnia i jadalnia prezentują się pięknie i modnie. Na desce kamiennej i marmurowej możemy kroić dowolne składniki, ale przede wszystkim serwować przekąski i całe dania, takie jak pizza czy pieczenie, ciasta, lub podać na niej zastawę z gorącą herbatą bądź kawą.

Różne rodzaje marmuru i kamienia, ich odcienie i wzory dopasujesz do swojej kuchni. Te rodzaje desek są wysoce higieniczne, nie chłoną wody, zapachów i są łatwe w czyszczeniu. Są odporne na zarysowania i odbarwienia. Jednak ta deska tępi noże i może być śliska, więc należy zachować ostrożność podczas krojenia, aby nie skaleczyć się nożem.

Idealnym rozwiązaniem do każdego domu będzie kupienie kilku rodzaju desek o konkretnym przeznaczeniu. Dzięki temu zachowamy higienę i przedłużymy żywotność każdej z desek. Na przykład drewnianą deskę możesz używać jedynie do krojenia pieczywa i jako podstawkę pod gorące talerze. Ceramiczną deskę używaj do zadań najtrudniejszych typu krojenie mięsa, aromatycznych i barwiących składników, a plastikową do krojenia zupełnie dowolnych rzeczy, pod warunkiem odpowiedniego jej czyszczenia i częstej wymiany na nową. Kamienna deska w domu doda mu wyjątkowego charakteru. Wszyscy wiemy, że “je się oczami”, a dania i startery podane na kamieniu czy marmurze zaostrzą apetyt i sprawią, że cokolwiek zjemy, będzie smakowało jeszcze lepiej!

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2023
pixelpixel