Jakie naczynia żaroodporne wybrać, szklane czy ceramiczne?
2020-02-05
Jak wybrać doskonałe naczynie żaroodporne, które będzie nie tylko funkcjonalne, ale także pięknie prezentujące się na stole? Liczy się nie tylko jakość, ale także design naczyń - dopiero odpowiednia kombinacja tych dwóch cech pozwoli Ci być w pełni zadowolonym z Twojego wyboru. Dzięki przemyślanemu zakupowi naczynia żaroodpornego będziesz cieszyć się pysznie przygotowanymi potrawami bez użycia tłuszczu, które zachwycą Twoich bliskich nie tylko smakiem, ale również nienaganną prezentacją.
Naczynie żaroodporne - z jakiego materiału są wykonywane i które z nich wybrać?
Pierwszą z najważniejszych informacji, która powinna zainteresować Cię podczas zakupu naczynia żaroodpornego jest materiał, z jakiego zostało wykonane. Zazwyczaj do wyboru są dwa rodzaje naczyń odpornych na pieczenie w piekarniku - szklane lub ceramiczne. Które wybrać?
Szklane naczynia żaroodporne
Zastanawiając się nad zakupem szklanego naczynia żaroodpornego zwróć uwagę na rodzaj szkła, z którego zostało wykonane. Najlepszym materiałem jest hartowane szkło boro-krzemowe, dzięki któremu bez obaw przyrządzisz swoje dania w każdej temperaturze. Jego główną zaletą jest odporność zarówno na niskie (do -40°C) jak i wysokie (do +300 °C) temperatury, co daje wiele możliwości i ułatwia przechowywanie jedzenia np. w lodówce, czy zamrażalniku. Żaroodporne naczynie wyprodukowane ze szkła boro-krzemowego jest idealnie wygładzone i doskonale przejrzyste, co wpływa na nieprzywieranie przyrządzanych potraw do ścianek, a także na piękną prezentację np. dowolnej pieczonej potrawy na stole.
Najważniejsze, że większość naczyń wykonanych z tego materiału nie zawiera kadmu i ołowiu, co pozytywnie wpływa na bezpieczeństwo podawanych potraw. Przed zakupem koniecznie upewnij się, czy rzeczywiście posiadają takie właściwości. Wszystkie informacje na temat materiału z pewnością znajdziesz na etykiecie lub w opisie produktu. Zwróć uwagę także na ponadczasowy, przeźroczysty kolor naczynia, dzięki któremu możesz z łatwością kontrolować stopień pieczenia swoich potraw.
Najważniejsze, że większość naczyń wykonanych z tego materiału nie zawiera kadmu i ołowiu, co pozytywnie wpływa na bezpieczeństwo podawanych potraw. Przed zakupem koniecznie upewnij się, czy rzeczywiście posiadają takie właściwości. Wszystkie informacje na temat materiału z pewnością znajdziesz na etykiecie lub w opisie produktu. Zwróć uwagę także na ponadczasowy, przeźroczysty kolor naczynia, dzięki któremu możesz z łatwością kontrolować stopień pieczenia swoich potraw.
Ceramiczne naczynie żaroodporne
Chcesz, aby Twój stół był elegancki i kolorowy? Koniecznie wybierz ceramiczne naczynia żaroodporne, które występują w wielu kolorach i kształtach. Zwróć uwagę na to, z jakiej jakości materiału zostało wykonane takie naczynie. Farba, która pokrywa zewnętrzną część naczynia nie powinna być popękana, a wnętrze formy żaroodpornej powinno być gładkie, tak aby pieczone potrawy nie przywierały do dna. Wysokiej jakości ceramika jest odporna zarówno na niskie jak i wysokie temperatury. Dzięki temu możesz zarówno piec jak i przechowywać dania w lodówce lub nawet je zamrozić.
Naczynie żaroodporne - jaki rozmiar i kształt wybrać?
Zarówno kształt jak i rodzaj naczynia zależy od tego, jakie potrawy i dla ilu osób chcesz przygotowywać. Jeśli gotujesz okazyjnie wystarczy, że wyposażysz swoją kuchnię w klasyczne, średniej wielkości naczynie żaroodporne, które z pewnością sprosta Twoim oczekiwaniom.
Kształt wybierz wedle najczęściej przygotowywanych potraw - do lasagne doskonałe są naczynia prostokątne, zaś do zapiekanek ziemniaczanych - okrągłe. Jeśli uwielbiasz spędzać czas w kuchni i często przygotowujesz różnego rodzaju ciasta, zapiekanki, mięsiwa, powinieneś zadbać aby w Twojej kuchni były zarówno małe, jak i duże naczynia żaroodporne. Różne wielkości i kształty naczyń żaroodpornych pozwolą Ci na idealne dopasowanie ich do przygotowywanych potraw. Możesz także skompletować naczynia w różnym rozmiarze, ale jednym kształcie - to pozwoli Ci na bezproblemowe przechowywanie ich w szafce, ponieważ możesz wstawić mniejsze naczynie w większe.
Kształt wybierz wedle najczęściej przygotowywanych potraw - do lasagne doskonałe są naczynia prostokątne, zaś do zapiekanek ziemniaczanych - okrągłe. Jeśli uwielbiasz spędzać czas w kuchni i często przygotowujesz różnego rodzaju ciasta, zapiekanki, mięsiwa, powinieneś zadbać aby w Twojej kuchni były zarówno małe, jak i duże naczynia żaroodporne. Różne wielkości i kształty naczyń żaroodpornych pozwolą Ci na idealne dopasowanie ich do przygotowywanych potraw. Możesz także skompletować naczynia w różnym rozmiarze, ale jednym kształcie - to pozwoli Ci na bezproblemowe przechowywanie ich w szafce, ponieważ możesz wstawić mniejsze naczynie w większe.
Naczynia żaroodporne, zarówno szklane jak i ceramiczne to obowiązkowy element wyposażenia każdej kuchni. To właśnie dzięki nim możesz przyrządzić pyszne zapiekanki, ciasta i wolno pieczone, aromatyczne mięsiwa. Dzięki nim możesz także ograniczyć używanie tłuszczu, ponieważ dzięki gładkiej powierzchni naczynia wystarczy odrobina oliwy z oliwek, aby danie nie przywierało do dna i ścianek. Warto pamiętać, że naczynia żaroodporne to nie tylko formy do pieczenia, ale także dzbanki, szklanki oraz garnki, które pozwolą Ci na przyrządzenie smacznych i pięknie wyglądających potraw i napoi.
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2020