Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jakie naczynia żaroodporne wybrać, szklane czy ceramiczne?

2020-02-05
Jakie naczynia żaroodporne wybrać, szklane czy ceramiczne?
Jak wybrać doskonałe naczynie żaroodporne, które będzie nie tylko funkcjonalne, ale także pięknie prezentujące się na stole? Liczy się nie tylko jakość, ale także design naczyń - dopiero odpowiednia kombinacja tych dwóch cech pozwoli Ci być w pełni zadowolonym z Twojego wyboru. Dzięki przemyślanemu zakupowi naczynia żaroodpornego będziesz cieszyć się pysznie przygotowanymi potrawami bez użycia tłuszczu, które zachwycą Twoich bliskich nie tylko smakiem, ale również nienaganną prezentacją. 

Naczynie żaroodporne - z jakiego materiału są wykonywane i które z nich wybrać?

Pierwszą z najważniejszych informacji, która powinna zainteresować Cię podczas zakupu naczynia żaroodpornego jest materiał, z jakiego zostało wykonane. Zazwyczaj do wyboru są dwa rodzaje naczyń odpornych na pieczenie w piekarniku - szklane lub ceramiczne. Które wybrać?

Szklane naczynia żaroodporne

Zastanawiając się nad zakupem szklanego naczynia żaroodpornego zwróć uwagę na rodzaj szkła, z którego zostało wykonane. Najlepszym materiałem jest hartowane szkło boro-krzemowe, dzięki któremu bez obaw przyrządzisz swoje dania w każdej temperaturze. Jego główną zaletą jest odporność zarówno na niskie (do -40°C) jak i wysokie (do +300 °C) temperatury, co daje wiele możliwości i ułatwia przechowywanie jedzenia np. w lodówce, czy zamrażalniku. Żaroodporne naczynie wyprodukowane ze szkła boro-krzemowego jest idealnie wygładzone i doskonale przejrzyste, co wpływa na nieprzywieranie przyrządzanych potraw do ścianek, a także na piękną prezentację np. dowolnej pieczonej potrawy na stole.

Najważniejsze, że większość naczyń wykonanych z tego materiału nie zawiera kadmu i ołowiu, co pozytywnie wpływa na bezpieczeństwo podawanych potraw. Przed zakupem koniecznie upewnij się, czy rzeczywiście posiadają takie właściwości. Wszystkie informacje na temat materiału z pewnością znajdziesz na etykiecie lub w opisie produktu. Zwróć uwagę także na ponadczasowy, przeźroczysty kolor naczynia, dzięki któremu możesz z łatwością kontrolować stopień pieczenia swoich potraw.

Ceramiczne naczynie żaroodporne

Chcesz, aby Twój stół był elegancki i kolorowy? Koniecznie wybierz ceramiczne naczynia żaroodporne, które występują w wielu kolorach i kształtach. Zwróć uwagę na to, z jakiej jakości materiału zostało wykonane takie naczynie. Farba, która pokrywa zewnętrzną część naczynia nie powinna być popękana, a wnętrze formy żaroodpornej powinno być gładkie, tak aby pieczone potrawy nie przywierały do dna. Wysokiej jakości ceramika jest odporna zarówno na niskie jak i wysokie temperatury. Dzięki temu możesz zarówno piec jak i przechowywać dania w lodówce lub nawet je zamrozić.

Naczynie żaroodporne - jaki rozmiar i kształt wybrać?

Zarówno kształt jak i rodzaj naczynia zależy od tego, jakie potrawy i dla ilu osób chcesz przygotowywać. Jeśli gotujesz okazyjnie wystarczy, że wyposażysz swoją kuchnię w klasyczne, średniej wielkości naczynie żaroodporne, które z pewnością sprosta Twoim oczekiwaniom.

Kształt wybierz wedle najczęściej przygotowywanych potraw - do lasagne doskonałe są naczynia prostokątne, zaś do zapiekanek ziemniaczanych - okrągłe. Jeśli uwielbiasz spędzać czas w kuchni i często przygotowujesz różnego rodzaju ciasta, zapiekanki, mięsiwa, powinieneś zadbać aby w Twojej kuchni były zarówno małe, jak i duże naczynia żaroodporne. Różne wielkości i kształty naczyń żaroodpornych pozwolą Ci na idealne dopasowanie ich do przygotowywanych potraw. Możesz także skompletować naczynia w różnym rozmiarze, ale jednym kształcie - to pozwoli Ci na bezproblemowe przechowywanie ich w szafce, ponieważ możesz wstawić mniejsze naczynie w większe.

Naczynia żaroodporne, zarówno szklane jak i ceramiczne to obowiązkowy element wyposażenia każdej kuchni. To właśnie dzięki nim możesz przyrządzić pyszne zapiekanki, ciasta i wolno pieczone, aromatyczne mięsiwa. Dzięki nim możesz także ograniczyć używanie tłuszczu, ponieważ dzięki gładkiej powierzchni naczynia wystarczy odrobina oliwy z oliwek, aby danie nie przywierało do dna i ścianek. Warto pamiętać, że naczynia żaroodporne to nie tylko formy do pieczenia, ale także dzbanki, szklanki oraz garnki, które pozwolą Ci na przyrządzenie smacznych i pięknie wyglądających potraw i napoi.
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
pixelpixel