Jak umyć przypaloną patelnię?
Przypalona patelnia - taka prozaiczna rzecz, a spędza sen z powiek każdemu, kto zajmuje się myciem naczyń po obiedzie. Nie ma nic gorszego w kuchni, niż przypalone, zaschnięte resztki jedzenia mocno przywierające do powierzchni patelni i garnków. Jak umyć patelnię, aby jej nie uszkodzić, nie zetrzeć delikatnej powłoki i sprawić, aby znów lśniła i móc przyrządzać na niej zdrowe dania bez szkodliwych substancji powstałych w wyniku przypalenia?
Jak umyć przypaloną patelnię od wewnątrz?
W pierwszej kolejności zamocz patelnię w ciepłej wodzie, aby przypalona warstwa lekko namokła i rozpuściła się. Następnie osusz patelnię, wsyp na nią trzy łyżeczki sody oczyszczonej i zalej gorącą wodą. Zagotuj tę mieszankę i pozostaw na ogniu przez około kwadrans. Soda oczyszczona ma wiele zastosowań w domowym sprzątaniu. W połączeniu z wodą i innymi środkami wytwarza nieszkodliwą dla naczyń i środowiska reakcję chemiczną. W ten naturalny sposób możesz pozbyć się uporczywych zabrudzeń patelni.
Jeżeli ten sposób nie zadziała, możesz także stworzyć mieszankę sody oczyszczonej z białym octem. Pokryj przypalone miejsca sodą, następnie polej je gorącą wodą z octem. To połączenie sprawi, że przypalenia zaczną się lekko pienić i rozpuszczać. Tak przygotowaną patelnię opłucz ciepłą wodą, następnie umyj delikatną gąbką z płynem do naczyń.
Jeśli posiadasz patelnię z delikatną powłoką, np. teflonową, użyj bardzo delikatnego połączenia soli i płynu do naczyń. Wlej niewielką ilość ciepłej wody, dodaj sól i płyn do naczyń, pozostaw na kilka godzin. Jeżeli zabrudzenia nie będą chciały się domyć, zagotuj tę mieszankę i po lekkim ostudzeniu, spróbuj usunąć przypalenia gąbką do naczyń.
Jak umyć przypaloną patelnię od zewnątrz?
W czasie smażenia i gotowania przygotowywana przez nas potrawa i tłuszcz mogą spływać po ściankach patelni i brudzić jej zewnętrzną część. Co gorsze, zabrudzenia te przypalają się i tworzą osad lub skorupę bardzo trudną do usunięcia. W tej sytuacji, przede wszystkim liczy się czas! Nie odkładaj czyszczenia patelni, zamiast tego, od razu po jej wystygnięciu zabierz się do działania. W tym celu przygotuj pastę z sody oczyszczonej. Wystarczy kilka łyżeczek sody i wody, aby powstała gęsta masa. Dodaj do niej kilka kropel płynu do naczyń, a całość rozsmaruj na spodzie i bokach patelni. Pozostaw na kilka godzin i pozwól działać roztworowi. Następnie zacznij delikatnie szorować przypalenie kulką zrobioną z folii aluminiowej (będzie miała dość ostre krawędzie, ale nie uszkodzi patelni) lub miękką szczotką. Ważne! Sody nie używaj do patelni aluminiowych, ponieważ może powodować jej przebarwienie.
Dobrym rozwiązaniem będzie także wymieszanie 4 łyżek octu ze szklanką wody. Tym roztworem możesz umyć zewnętrzną część patelni przy użyciu czyścika z folii aluminiowej lub delikatnej szczotki. Jednak nie stosuj octu na patelnie emaliowane, ponieważ może spowodować ich matowienie.
Uniwersalny sposób mycia patelni od wewnątrz i z zewnątrz
O ile przypalenia i zabrudzenia okażą się na tyle intensywne, że żaden z powyższych sposobów nie zadziała, zastosuj odpowiedni środek chemiczny dedykowany przypaleniom patelni i garnków. Podczas jego użycia zastosuj silikonowe rękawiczki, ponieważ środki te są żrące i mogą podrażniać, a nawet uszkadzać skórę dłoni. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.
Czy można uniknąć przypalania patelni?
Na szczęście - tak! Ale… musisz zadbać o czystość kuchenki. Regularnie ją czyścić, aby powstały na niej brud i przypalenia nie przywierały do spodu patelni. A co, jeśli chodzi o jej wewnętrzną warstwę? Czy jesteśmy skazani na czasochłonne szorowanie jej powierzchni, zamiast spędzać ten czas inaczej? Na szczęście… - nie!
Najważniejsza jest inwestycja w porządną patelnię z nowoczesną nieprzywierającą powłoką. Na przestrzeni ostatnich lat wybór powłok znacznie się powiększył, oferując rozwiązania, o których marzy każdy, kto gotuje w domowych, jak i restauracyjnych warunkach. Do wyboru mamy wiele opcji, które pozwolą nam nie tylko przyrządzać zdrowsze dania w szybszy sposób, ale także zniwelują ryzyko przypalania się dań oraz samej patelni. Przedstawiamy kilka rodzajów nowoczesnych powłok, które możemy polecić:
- Powłoka granitowa white stone - doskonale przewodzi i rozprowadza ciepło po całej patelni, co wpływa na równomierne i szybsze przyrządzanie potraw; charakteryzuje się wysoką odpornością na ścieranie, przebarwienia i odkształcenia. Jej maksymalna temperatura pracy to aż 240°C, dzięki czemu nie musisz obawiać się o przypalenie i uszkodzenie powłoki nawet przy bardzo wysokich temperaturach.
- Innowacyjna powłoka antyadhezyjna non-stick charakteryzuje się jedną z najwyższych odporności na przywieranie oraz ścieranie, co pozwala na łatwe i bezpieczne gotowanie bez obaw o przypalenia i powstawanie trudnych do usunięcia zabrudzeń.
- Powlekana powłoka nieprzywierająca PTFE „stone-effect” z efektem kamienia zainspirowana tradycją smażenia mięs na kamiennych płytach pozwala na bezpieczne i zdrowe przygotowywanie potraw bez obaw o przypalenia.
- Nieprzywierająca powłoka OLLIA-TECH na bazie oliwy z oliwek pozwoli Ci na zdrowe przygotowywanie wszelkiego rodzaju warzyw, mięs czy sosów bez użycia grama tłuszczu.
Może już pora wymienić stare patelnie na nowe, gotować i jeść zdrowiej oraz oszczędzać czas na czyszczeniu przypalonych powłok? Wybór należy do Ciebie! :)