Jak ułożyć sztućce na stole oraz jak odłożyć sztućce po posiłku?

2020-12-16
Jak ułożyć sztućce na stole oraz jak odłożyć sztućce po posiłku?

Każdy z nas co jakiś czas przygotowuje elegancki obiad lub kolację, który powinien zachować odpowiednią otoczkę. Odświętny obrus i zastawa oraz zapalone świece pomogą uzyskać wystawny efekt, ale najważniejsze jest umiejętne ułożenie sztućców na stole. Rozmieszczenie ich w odpowiednich miejscach i kolejności wyniesie kolację na wyższy poziom i sprawi, że stół będzie prezentował się szykownie, jak w najlepszej restauracji. Odkładanie sztućców po posiłku również jest ważnym elementem savoir vivre podczas posiłków. Ponadto pozycja sztućców na talerzu komunikuje czy jesteśmy gotowi na kolejne danie, czy skończyliśmy posiłek i czy nam smakował. Warto znać te zasady i stosować je zarówno w domu, jak i w restauracji.

Jak prawidłowo ułożyć sztućce na stole?

Przed rozłożeniem sztućców na stole sprawdź czy wszystkie są z jednego kompletu, następnie wypoleruj je suchą ściereczką lub kawałkiem bawełnianej tkaniny. Lśniące sztućce świadczą o kulturze gospodarza, który dba o komfort gości.

Sztućce układamy przy talerzach w takiej kolejności, w jakiej będą używane. Po zewnętrznej stronie “układanki” znajdą się zatem sztućce, które będą używane jako pierwsze. Przy talerzach nie kładziemy więcej niż trzech par sztućców. Jeżeli będzie potrzebna ich większa ilość do kolejnych dań, sztućce należy dołożyć wraz z ich serwowaniem.

Najbliżej talerza z prawej strony kładziemy nóż stołowy. 1-2 cm dalej powinien znaleźć się nóż przystawkowy, który jest zazwyczaj około 2 cm krótszy od zwykłego noża, a następnie łyżka. Z lewej strony talerza powinien znaleźć się widelec stołowy, a obok niego obiadowo-deserowy.

Nad talerzem powinien znaleźć się w pierwszej kolejności widelczyk do ciasta, a nad nim łyżeczka do deseru. Trzonek widelczyka powinien być skierowany w lewo, a łyżeczki w prawo.

Zęby widelców zawsze powinny być skierowane ku górze, ostrza noży ku talerzom, a łyżeczki należy kłaść miseczką do dołu. Serwetka powinna znaleźć się na górnym talerzu, bądź z jego lewej strony.

Jakie inne rodzaje sztućców mogą znaleźć się na stole?

Oprócz zwykłych sztućców obiadowych, istnieją także sztućce dedykowane do spożycia konkretnych dań:

  • Widelec do ryb ma zazwyczaj 3 zęby, a nóż przypomina małą łopatkę do ciasta. Dlaczego? Ponieważ ryb nie kroimy, a jedynie oddzielamy kęsy, które chcemy smacznie zjeść.
  • Kolejnym rodzajem noża jest nóż do masła - wygląda jak mała łopatka i łatwo nim rozprowadzić masło na pieczywie. Powinien on znaleźć się na osobnym talerzyku do pieczywa.
  • Widelec do ostryg przypomina łyżkę z dwoma wciętymi ząbkami. Bez problemu nabierzesz nim ostrygę.
  • Widelczyk do ślimaków wielkością przypomina ten do deserów, jednak ma dwa szeroko rozstawione ząbki, które pomogą wydobyć wykwintny smakołyk ze skorupki.
  • Widelec do serów ma dwa ząbki, aby z łatwością nabić na niego kawałek tego rodzaju przystawki.
  • Nóż do steków ma bardzo ostre ząbki, aby bez problemu pokroić gruby kawałek mięsa.

Jak prawidłowo odłożyć sztućce po jedzeniu?

Odłożenie sztućców po posiłku zgodnie z zasadami savoir vivre ułatwia komunikację pomiędzy gospodarzem a gościem lub kelnerem a klientem restauracji. Należy zapamiętać kilka prostych układów noża z widelcem, aby uniknąć krępującej wpadki przy stole i porozumieć się bez słów.

  • Widelec skrzyżowany z nożem - trzonek widelca na godzinie ósmej, noża na godzinie czwartej: oznacza, że posiłek nie został jeszcze skończony i że będziemy kontynuować jedzenie.
  • Widelec skrzyżowany z nożem: widelec ułożony jest na wierzchu noża oznacza, że prosimy o dokładkę.
  • Nóż skrzyżowany z widelcem na środku talerza mówi, że skończyliśmy posiłek. Jeżeli planowane jest kolejne danie, widząc takie ułożenie sztućców gospodarz lub kelner teraz je poda.
  • Widelec i nóż ułożone poziomo na talerzu, zęby widelca i ostrze noża skierowane w prawą stronę: uznanie dla szefa kuchni, skomplementowanie dania.
  • Nóż i widelec stykają się, ostrze noża wchodzi pomiędzy ząbki widelca a trzonki ułożone są na godzinie siódmej i piątej oznacza, że danie nie było smaczne.
  • Widelec i nóż ułożone na talerzu, ich trzonki wskazują godzinę 7:20 sygnalizuje, że skończyliśmy posiłek.

Zapamiętanie tych kilku zasad pozwoli Ci zorganizować odświętnie prezentujący się stół, a także zaaranżować wyjątkową, podniosłą atmosferę podczas obiadu lub kolacji. Twoi goście z pewnością docenią Twoje starania i wspaniale zorganizowany dla nich czas.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel