Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak nóż, widelec i łyżka trafiły na stół?

2021-05-05
Jak nóż, widelec i łyżka trafiły na stół?

Łyżka jest najstarszym sztućcem, ponieważ używano jej już w starożytności. Zanim wynaleziono dziś znaną nam łyżkę, używano różnych naturalnych przedmiotów o zbliżonym do niej kształcie, np. muszli. Wzmianki używaniu łyżki w Polsce sięgają średniowiecza. Wtedy używano drewnianych, pięknie zdobionych łyżek.

Ponoć widelec przyjechał do Europy wraz z bizantyjską księżniczką w XI wieku. Nie zdołał jednak od razu zyskać na popularności, ponieważ kościół katolicki uznał go za przeklęty i zakazał jego używania. Z czasem jednak widelca zaczęto powszechnie używać w Wenecji do konsumowania spaghetti. Do Polski widelec trafił dzięki księżniczce Bonie, która przywiozła go właśnie z Włoch.

Nóż stołowy powstał w XVII wieku, kiedy to Ludwik XIV uznał, że do tej pory znane noże - ostre i masywne, są zbyt niebezpieczne do używania przy stole. Tym samym powstał nóż mniejszy, o zaokrąglonym kształcie, o bardziej tępym zakończeniu.

Kiedy sztućce zaczęły zyskiwać na popularności, stały się wyznacznikiem wysokiego statusu materialnego ich właściciela. Wtedy noszono nóż, widelec i łyżkę przy sobie - każdy korzystał tylko ze swojego zestawu.

Z czego wykonywane są sztućce?

  • Stal nierdzewna

Najpopularniejszym materiałem, z jakiego wykonywane są dziś sztućce jest stal nierdzewna, inaczej stal szlachetna. Jednak powszechnie nazywane sztućce ze stali nierdzewnej składają się także z innych surowców, których domieszki wpływają na ich szlachetność. Chrom, nikiel, niob, tytan i miedź w różnych proporcjach mogą występować w składzie sztućców i mają zapobiec rdzewieniu sztućców oraz wpłynąć na ich twardość, a także odporność na wysoką temperaturę. Mieszanka ta powoduje, że sztućce nie zarysowują i nie ścierają się. Stal szlachetna to tworzywo trwałe i wystarczająco twarde, co czyni je odpornym na zarysowania, dzięki czemu sztućce z niej wykonane służą w naszych kuchniach przez lata. Sztućce ze stali szlachetnej mają różne wykończenia powierzchni, od gładkiej po matową (satynową), co ułatwia dobranie właściwego kompletu w zależności od stylu naszej kuchni i jadalni.

  • Srebro i złoto

Eleganckie, używane zazwyczaj na specjalne okazje sztućce srebrne i złote, lub posrebrzane i pozłacane to kolejna opcja, która może zabłysnąć na naszym stole. Takie sztućce są bardziej wymagające w pielęgnacji i utrzymaniu - nie należy myć ich w zmywarce, nie nadaje się też do nich dowolny detergent, a nawet nie wszystko można nimi jeść, aby ich nie zniszczyć! Wszystko to zdaje się przestawać mieć znaczenie, kiedy nakrywamy do stołu i widzimy jak sztućce cieszą oko, i jak pięknie prezentują się w akcji.

Jaki wpływ ma nikiel na organizm człowieka?

Niestety, choć nikiel często jest substancją uczulającą, niekiedy sprawiającą dyskomfort w styczności z naszym ciałem, to jednak jego zastosowanie w sztućcach jest bardzo pożądane. Brak zawartości tego metalu sprawia, że sztućce są bardziej delikatne i podatne na zarysowania. Jednak jeśli stawiasz antyalergiczność ponad trwałość, znajdziesz sztućce bez niklu. Informację o zawartości niklu w sztućcach znajdziesz na ich opakowaniu. Popularne oznaczenia: stal nierdzewna INOX 18/C- brak niklu, stal nierdzewna 18/10 - nikiel 10%.

Chcesz bez trudu zjeść steka? Wybierz dedykowane, ostre sztućce do steków

Sztućce do steków wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej, a ich rękojeść z drewna. Ułatwia to wygodne i pewne trzymanie sztućców podczas porcjowania grubych, trudnych do krojenia kawałków mięsa. Ząbkowane ostrze zaprojektowane z myślą o steku zdecydowanie uprzyjemnia spożywanie tej potrawy.

Jakie sztućce wybrać dla dzieci?

Takie, które bez trudu może utrzymać mała rączka, które nie są ostre i ciężkie. Czyli plastikowe sztućce o pomniejszonych kształtach, najlepiej z atestami bezpieczeństwa. Sztućce dla dzieci występują w różnych ciekawych kolorach, wzorach i z podobiznami ich ulubionych bohaterów z bajek. Dzięki tak zaprojektowanym sztućcom dzieci chętnie jedzą posiłki traktując pory posiłków jak dobrą zabawę.

Jednorazowe sztućce. Kiedy się przydadzą?

Wtedy, kiedy nie mamy czasu lub możliwości sprzątać po posiłkach i nie zależy nam na ich eleganckim serwowaniu. Jednorazowe sztućce wykonane z plastiku, lub ich eko-wersja z drewna spiszą się na medal podczas przyjęć w ogrodzie, pikników i biwaków.

Zastanawiasz się jakie sztućce będą najlepszym dopełnieniem Twojej domowej lub restauracyjnej zastawy? Daj nam znać, pomożemy Ci wybrać odpowiednią opcję.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel