Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Czym kierować się przy wyborze patelni?

2021-02-11
Czym kierować się przy wyborze patelni?

Polska kuchnia to mnogość potraw, które przygotowuje się na patelni. Schabowe, placki ziemniaczane, bitki, kotleciki, polędwiczki często królują na naszych stołach. Obecnie panuje też trend związany ze zdrowym odżywianiem - i słusznie! Wielu ludzi liczy kalorie i unika nadmiernej ilości tłuszczu. Im też potrzebna jest patelnia, na której przygotują niskotłuszczowe, ale nadal apetyczne dania. Jak smażyć, aby nie przypalać dań?Jaką patelnię wybrać, aby czyszczenie jej nie zajęło wiele czasu? Wiemy, jak połączyć dobre z pożytecznym.

Jaką patelnię wybrać, aby nie przypalać dań?

Aby dania nie przywierały wybierz patelnię z powłoką “stone effect” (efektem kamienia). Patelnie z taką powłoką łatwo utrzymać w czystości, dzięki czemu będzie służyła nam w kuchni przez lata. Co bardzo ważne, powłoka stone effect nie wchodzi w reakcję z żadnymi produktami żywnościowymi. Dzięki tej właściwości, dania, które na niej przyrządzisz będą wolne od wszelkich szkodliwych związków chemicznych wytwarzanych podczas smażenia i duszenia potraw.

Gotujesz często i dla całej rodziny?

Planujesz przygotować danie wymagające długiego, lub intensywnego smażenia? W tej roli świetnie sprawdzą się patelnie wykonane ze stali nierdzewnej, pokryte powłoką antyadhezyjną non stick (wiodącym producentem na rynku jest marka Whitford). To właśnie ta powłoka charakteryzuje się jedną z najwyższych odporności na przywieranie oraz ścieranie. Przygotowywane dania nie przypalają się, a czyszczenie takiej patelni to przysłowiowa bułka z masłem.

Smażenie w wysokich temperaturach lub na głębokim oleju

Jeżeli planujesz przyrządzić potrawę wymagającą smażenia na głębokim oleju lub na dużym ogniu, warto wybrać patelnię aluminiową pokrytą powłoką granitową. Powłoka rozprowadza ciepło po całej patelni, skraca czas smażenia, jest odporna na ścieranie i odkształcenia. Temperatura pracy takiej patelni to nawet 240°C, dzięki czemu powłoka nie zniszczy się nawet przy tak wymagającym gotowaniu.

Czy można smażyć na patelni bez użycia tłuszczu?

Smażenie potraw bez użycia tłuszczu kiedyś było nie do pomyślenia, ale teraz jest już możliwe. Dbasz o linię i zdrowie? W Twojej kuchni nie może zabraknąć patelni z połączenia aluminium i stali szczotkowanej z innowacyjną powłoką OLLIA-TECH na bazie z oliwy z oliwek. Takie patelnie podbiły serca osób, które nie chcą rezygnować ze smażonych dań, ale zależy im na zdrowych i niskokalorycznych posiłkach. Za pomocą patelni z powłoką OLLIA-TECH z powodzeniem przyrządzisz mięso, warzywa, a nawet naleśniki.

Patelnia, która działa na wszystkich rodzajach kuchenek

Szukasz patelni, która połączy funkcjonalność: odporność na ścieranie, szybkie nagrzewanie się, działanie zarówno na indukcji jak i kuchence gazowej, wraz z pięknym designem? Wybierz patelnię aluminiową z powłoką ceramiczną. Ta praktyczna patelnia pozwala na przyrządzanie pysznych dań i gwarantuje długowieczność. Jej ponadczasowe wzornictwo będzie pasowało do każdego rodzaju kuchni, od klasycznych po nowoczesne.

Patelnie grillowe - smaki lata w zasięgu ręki przez cały rok

Dania z grilla w środku zimy? Pewnie! Patelnie grillowe pozwalają na upichcenie znakomitych kąsków, które zazwyczaj kojarzą nam się z ciepłymi dniami. Patelnie grillowe występują w wielu wariantach, ale naszym zdaniem, przy tym rodzaju patelni należy kierować się głównie rodzajem powłoki. Powłoka OLLIA-TECH na bazie oliwy z oliwek umożliwia przygotowanie potraw całkowicie bez użycia tłuszczu i pozwoli odtworzyć wakacyjne smaki możliwie najbliżej oryginału. Przy okazji danie będzie zdrowe i nietuczące.

Na co zwrócić uwagę kupując patelnię?

Grubość patelni:

  • Im większa grubość patelni, tym efektywniejsze jej nagrzewanie. Równomiernie nagrzana patelnia wpływa na odpowiednie wysmażenie dań i ich ostateczny smak.

Materiał, z którego wykonany jest uchwyt lub uchwyty:

  • Uchwyt wykonany z tworzywa sztucznego POM charakteryzuje się wysoką odpornością na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Jego najważniejszą cechą jest nienagrzewanie się, co znacząco wpływa na bezpieczeństwo w kuchni i zmniejszenie ryzyka poparzenia dłoni podczas przenoszenia patelni.

  • Uchwyt z miękkiego w dotyku bakelitu odpornego na wysokie temperatury zapewnia komfort podczas gotowania i smażenia oraz bezpieczne przenoszenie nawet bardzo gorących garnków.

  • Drewniana, odporna na nagrzewanie rączka chroni dłoń przed poparzeniem oraz pozwala na wygodne i bezpieczne przenoszenie patelni.

Wysokość patelni:

  • Na jakiej patelni najlepiej przyrządzić duszone mięsa, gulasze i dania jednogarnkowe? W tej roli sprawdzi się wysoka patelnia, która dzięki swoim wyższym ściankom pozwoli jednocześnie smażyć lub dusić większą ilość składników.

Przeznaczenie:

  • Jeśli lubisz nie tylko tradycyjną kuchnię polską, w Twoim domu nie powinno zabraknąć woka. W głębokim woku przygotujesz tradycyjne chińskie potrawy, warzywa, mięsa, ryż i makaron.

Dobierz patelnię idealną do swoich potrzeb i ciesz się ulubionymi daniami każdego dnia!

Pokaż więcej wpisów z Luty 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel