7 prawd na temat garnków emaliowanych, dzięki którym zrozumiesz ich fenomen
Garnki emaliowane są popularne od dekad i miłość do nich przechodzi z pokolenia na pokolenie. Królowały już w kuchniach naszych babć i mam, teraz także bardzo chętnie z nich korzystamy. Dlaczego? Ponieważ design w stylu retro i zdrowie nie wychodzi z mody! Garnki te są najzdrowszą alternatywą gotowania oraz występują w wielu kształtach i kolorach, są ciekawie zdobione i co ważne, bardzo praktyczne. Czym różnią się garnki emaliowane od garnków wykonanych z innych materiałów? Poznaj odpowiedzi na 7 nurtujących pytań.
Jakie są zalety garnków emaliowanych?
- Emalia jest hipoalergiczna, dzięki czemu polecana jest dla dzieci, osób starszych oraz alergików.
- Emalia nie zmienia smaku przygotowywanych i przechowywanych w naczyniu potraw.
- Emaliowana powłoka garnków jest bakteriostatyczna, co oznacza, że uniemożliwia przeniknięcie do potraw drobnoustrojów.
- Emalia zabezpiecza przed przenikaniem do pożywienia szkodliwych substancji.
- Szklista, gładka powłoka nie pozwala na rozmnażanie się bakterii, blokując przedostawanie się szkodliwych substancji i alergenów do potraw.
- Emalia nie wchodzi w reakcje z gotowanymi produktami.
Czym różnią się garnki emaliowane od garnków ze stali nierdzewnej?
Garnki emaliowane nie są w całości wykonane z emalii. Korpus garnka wykonany jest ze stali nierdzewnej, którą z wewnątrz i od zewnątrz pokrywa się powłoką emaliową. Garnki emaliowane mają taką przewagę nad garnkami ze stali nierdzewnej, że są hipoalergiczne, bakteriostatyczne i nie wchodzą w reakcje z gotowanymi produktami. Oznacza to, że są idealnym rozwiązaniem dla alergików, dzieci i osób starszych. Dzięki swoim właściwościom, w garnkach tych można gotować bardzo ostre i kwaśne potrawy. Pod względem zdrowotnym, to jedno z najlepszych kulinarnych rozwiązań.
Czy garnki emaliowane można używać na indukcji?
Tak, wszystkie garnki emaliowane działają na płycie indukcyjnej. Posiadając kuchenkę indukcyjną, a co za tym idzie kuchnię w nowoczesnym stylu - wybierz garnki emaliowane w nowoczesnym wzornictwie, aby wpisały się we współczesne trendy.
Czy garnki emaliowane można myć w zmywarce?
Tak, nie ma żadnych przeszkód, aby myć emalię w zmywarce. Poleca się używanie delikatnych środków myjących, np. w postaci żelu. Garnki emaliowane mają gładką powierzchnię, więc zabrudzenia łatwo z niej schodzą. Nie ma potrzeby używania mocno ścierających środków myjących i gąbek, narażając emalię na zarysowania.
Jak gotować w garnkach emaliowanych?
Jeżeli chcesz przygotować danie na oleju, najpierw wlej olej do garnka i rozgrzej go na najniższym poziomie temperatury. Następnie włóż tylko tyle składników, aby swobodnie mieściły się na dnie garnka. Stopniowo zwiększając temperaturę, aby usmażyć jedzenie. Jeżeli chcesz przygotować potrawę na wodzie, nastaw temperaturę na wysoką, zagotuj wodę, a następnie zmniejsz temperaturę, aby woda delikatnie bulgotała. Wtedy możesz włożyć składniki do garnka i gotować je pod przykryciem. Przestrzeganie tych zasad pozwoli uzyskać możliwie najlepszą wydajność tych garnków.
Do czego jeszcze można używać garnków emaliowanych?
Garnki emaliowane często wykorzystywane są jako ozdoba wnętrz. Jeśli chcesz dodać ciepła i wyjątkowego uroku swojej kuchni, powieś garnki na haczykach, ustaw na blacie lub półce. Garnki możesz uzupełnić kwiatami i cieszyć swoje oczy widokiem, który przywoła na myśl dzieciństwo i ciepło domowego ogniska.
Czy to normalne, że garnki emaliowane bywają nie idealnie gładkie?
Naczynia emaliowane mogą posiadać pewnego rodzaju nierówności i wybrzuszenia na powłoce, lecz nie są to wady produktu. W tym cały urok garnków emaliowanych!
Garnki emaliowane to niezwykłe naczynia kuchenne. Potraktuj je jako inwestycję na lata gotowania, zdrowy wybór, przyjemność z pichcenia i upragniony powrót do dziecięcych lat.