3 rodzaje materiałów do zadań specjalnych. Porcelana, fajans i kamionka.
W żadnym domu nie może zabraknąć naczyń, które są nieodłącznym elementem naszej codzienności. Decydując się na zakup zastawy stołowej stajemy przed wyborem: porcelana, czy inny rodzaj ceramiki? Zanim odpowiemy na to pytanie, Ty zastanów się, jakie zadanie ma pełnić Twój komplet naczyń. Potrzebujesz serwisu na co dzień, czy zestawu odświętnego? Jakim budżetem dysponujesz? Poniżej przedstawiamy zestawienie trzech głównych materiałów, które znajdziesz w sklepie.
Pij herbatę jak angielska królowa - Porcelana
Często pada pytanie: czym porcelana różni się od ceramiki? Nie można na nie odpowiedzieć, ponieważ porcelana to ceramika, jeden z kilku jej rodzajów. Rozdzielmy zatem ceramikę na trzy najpopularniejsze typy, zaczynając od porcelany.
Porcelana to wytrzymała mieszanka gliny i kwarcu wypalana w wysokiej temperaturze. Naczynia porcelanowe są bezpieczne w użyciu - nie wchodzą w reakcje z jedzeniem i napojami oraz nie zmieniają ich smaku. Dzięki dużej odporności na wysokie i niskie temperatury w naczyniach porcelanowych możemy zarówno podgrzewać, jak i mrozić jedzenie. W naczyniach porcelanowych jedzenie i napoje wolniej stygną, ze względu na niską przewodność cieplną. Pozwoli to dłużej cieszyć się ciepłym posiłkiem i gorącą herbatą. Porcelanę bez problemu można myć ręcznie jak i w zmywarce, więc nie sprawi ona kłopotów w czyszczeniu. Skoro jesteśmy już przy czyszczeniu, to należy wspomnieć, iż porcelanę charakteryzuje zerowa nasiąkliwość. Oznacza to, że kawa czy herbata są dla porcelanowych filiżanek nie straszne - materiał ten nie przebarwi się nawet od najbardziej kolorowych napojów i potraw.
Jak najłatwiej rozpoznać, czy dane naczynie wykonane jest z porcelany? Popatrz na przedmiot pod światło - jeśli je przepuszcza, jest porcelanowy. Dlaczego? Porcelana choć cienka, sama w sobie jest wytrzymała, więc nie pokrywa się jej dodatkowym szkliwem, które inne materiały ceramiczne ma czynić bardziej odpornymi na uszkodzenia mechaniczne.
Nie bez znaczenia jest fakt, że porcelana prezentuje się najpiękniej spośród wielu rodzajów ceramiki. To właśnie z porcelany powstają najbardziej wyrafinowane naczynia stołowe, małe dzieła sztuki: talerze, filiżanki, kubki i miski. Pięknie zdobione naczynia o wyszukanych kształtach znajdują zastosowanie podczas świąt, przyjęć i innych wyjątkowych okazji.
Największe zalety porcelany:
- ponadczasowość
- elegancja
- wytrzymałość
- bezpieczeństwo stosowania w kuchni
Jeżeli chcesz spożywać posiłki z największą przyjemnością i cieszyć się jedną zastawą przez długie lata, zainwestuj w najbardziej szlachetny materiał: porcelanę.
Ciesz się każdą chwilą przy stole - inne rodzaje ceramiki
Innymi popularnymi rodzajami ceramiki stołowej są fajans, kamionka oraz naczynia potocznie nazywane ceramicznymi, które wykonane są po prostu z innych rodzajów glinek.
Fajans
Podobny do porcelany, bo wytwarzany z tych samych surowców, ale o wiele tańszy, bo gorszy jakościowo. Cięższy i grubszy od porcelany, ponieważ pokrywany jest nieprzepuszczalnym światła szkliwem aby wzmocnić wykonane z niego produkty. Fajans barwiony na śnieżnobiało często imituje porcelanę, ale nie daj się zwieść! Już wiesz jak ją rozpoznać. Dzięki szkliwieniu fajans nie przepuszcza cieczy i staje się odporny na zarysowania. Naczynia z fajansu występują we wszystkich wzorach i kolorach, jakie możesz sobie wyobrazić. Jeżeli zależy Ci na zakupieniu codziennej zastawy stołowej, która będzie się pięknie prezentowała, przy czym jeśli kubek spadnie na ziemię i się rozbije - Tobie nie pęknie serce, wybierz fajans.
Największe zalety fajansu:
- przystępna cena
- ogromny wybór kształtów, wzorów i kolorów
Kamionka
Zastawy kamionkowe charakteryzują się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, mogą przetrwać upadek i trudno je zarysować. Naczynia z kamionki są grube, dlatego długo utrzymują ciepło. Kubki kamionkowe wykorzystywane są do grzanego wina, piwa, a dzbanki do zaparzania herbaty. W specjalnych naczyniach żaroodpornych można także zapiekać potrawy. Kamionka jest bardziej surowa od innej ceramiki, jednak wnosi do domu przytulny, swojski klimat.
Największe zalety kamionki:
- przystępna cena
- odporność mechaniczna
- długie utrzymywanie ciepłej temperatury napojów i dań
Podsumowując: w domu nie powinno zabraknąć zastawy na co dzień, jak i odświętnej. Gotując i siadając do stołu po pracy, chcąc przygotować posiłek na szybko, wybierz fajans lub kamionkę. Na specjalne okazje, gdzie masz czas celebrować czas spędzony przy stole, wybierz porcelanę.