Przepis na szybką i zdrową przekąskę ze szpinaku

2018-08-15
 Przepis na szybką i zdrową przekąskę ze szpinaku
Chcesz przywitać swoich gości wyjątkową przystawką, która sprawi, że już od wejścia zachwycą się Twoją kuchnią? Mamy dla Ciebie zdrowy i przepyszny przepis!

Przepis na szpinak z ricottą i suszonymi pomidorami

Składniki dla 4 osób:
  • 800 g świeżego szpinaku,
  • Sól,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 300 g ricotty,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • Parmezan,
  • Suszone pomidory.
Ułatwi Ci pracę:
  • praska do czosnku,
  • ostry nóż,
  • tarka do parmezanu,
  • deska do krojenia,
  • garnek,
  • patelnia Illa Olivilla z powłoką nieprzywierającą na bazie oliwy z oliwek.
Sposób wykonania:
  1. Umyj szpinak i ugotuj go w osolonej wodzie. Czas gotowania ok. 15 min.

  2. Odcedź szpinak i pozostaw do ostygnięcia.

  3. W tym czasie przez praskę przeciśnij czosnek i podsmaż go na rozgrzanej patelni.

  4. Letni szpinak posiekaj i połącz z podsmażonym czosnkiem, ricottą, jajkami i mąką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.

  5. Pozostaw w chłodnym miejscu przez 30 min. Następnie nałóż na talerze.

  6. Posyp danie startym parmezanem oraz posiekanymi suszonymi pomidorami.
Używając patelni Olivilla nie musisz dodawać zbędnego tłuszczu do smażenia, dzięki temu danie będzie lekkie i zbilansowane. Takie zastosowanie, nie tylko w tym daniu, ale we wszystkich innych jest doskonałą alternatywą dla osób dbających o zdrowe odżywianie lub osób chorych, które muszą unikać tłuszczu w swojej diecie. Nowoczesna powłoka na bazie oliwy z oliwek sprawia, że smażenie nie tylko staje się przyjemniejsze (potrawy nie przypalają się), ale także bezpieczniejsze dla naszego zdrowia.

Przystawkę możesz serwować tak, jak na zdjęciu lub podać ją całkiem inaczej. Wszystko zależ od Twojej wyobraźni. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel